Program Bilgileri
Amaç
Aşçılık Programının amacı Türk ve Dünya mutfakları ile ilgili temel bilgi ve becerilere sahip, sanatsal duyarlılıkta sunumlar yapabilen, mesleğiyle ilgili ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilecek düzeyde teknik bilgi sahibi, araştırmacı, yenilikleri takip edebilen, başarılı ve lider şefleri, yöneticileri yetiştirmektir.Kazanılan Derece
Ön LisansKayıt ve Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.Mezuniyet Koşulları
Aşçılık alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünün başarıyla tamamlanması, genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.Önceki Öğrenimin Tanınması
Ders Planı- AKTS Kredileri
* Bu ders planı tablosunda gösterilen dersler öğrenci işlerindeki güncel ders plan bilgilerini göstermektedir.
** İlgili dönemde zorunlu dersler mutlaka açılırken, seçmeli ve programa bağlı seçmeli derslerin açılması tercih ve kontenjan durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
*** Mesleki klinik derslerin teorik ve uygulama ders saatleri, haftalık değil toplam ders saatini ifade etmektedir.
Her hangi bir dersin amaç, öğrenme kazanımları vs. detay bilgilerini görmek için aşağıdaki tabloda dersin ismine tıklayınız.
1. Yarıyıl Ders Planı (Güz Dönemi) | ||||||
Kodu | Ders | Dil | T+U | UK | AKTS | İndir |
GST1110586 | GIDA TEKNOLOJİSİ | Türkçe | 2 | - | 3 | |
GST1110587 | GIDA HİJYENİ VE MESLEKİ ETİK | Türkçe | 2 | - | 3 | |
GST1110588 | GASTRONOMİ TARİHİ VE TERMİNOLOJİSİ | Türkçe | 2 | - | 3 | |
GST1110589 | MUTFAK ÜRÜNLERİ | Türkçe | 1+1 | - | 3 | |
GST1110686 | MUTFAK UYGULAMALARI | Türkçe | 1+4 | - | 7 | |
GST1110830 | TÜRK MUTFAĞI | Türkçe | 1+4 | - | 7 | |
GST1111084 | ETKİNLİK ÇALIŞMALARI | Türkçe | 2 | - | 2 | |
AIT1110360 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I (UZAKTAN EĞİTİM) | Türkçe | 2 | - | 2 | |
TUD1110358 | TÜRK DİLİ I (UZAKTAN EĞİTİM) | Türkçe | 2 | - | 2 | |
YAD1110361 | YABANCI DİL I (UZAKTAN EĞİTİM) | İngilizce | 2 | - | 2 |
2. Yarıyıl Ders Planı (Bahar Dönemi) | ||||||
Kodu | Ders | Dil | T+U | UK | AKTS | İndir |
GST1210831 | PİŞİRME TEKNİKLERİ | Türkçe | 1+4 | - | 7 | |
GST1210832 | DÜNYA MUTFAKLARI | Türkçe | 1+4 | - | 7 | |
GST1210833 | MENÜ PLANLAMA | Türkçe | 2 | - | 3 | |
GST1210834 | MUTFAK YÖNETİMİ | Türkçe | 2 | - | 3 | |
GST1210835 | İŞLETME BİLGİSİ | Türkçe | 2 | - | 2 | |
GST1210597 | MESLEKİ YABANCI DİL | İngilizce | 2 | - | 3 | |
AIT1210381 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II (UZAKTAN EĞİTİM) | Türkçe | 2 | - | 2 | |
TUD1210364 | TÜRK DİLİ II (UZAKTAN EĞİTİM) | Türkçe | 2 | - | 2 | |
YAD1210374 | YABANCI DİL II (UZAKTAN EĞİTİM) | İngilizce | 2 | - | 2 |
Program Yeterliliği
İstihdam Olanakları
Mezun öğrenciler ‘’Aşçı Meslek Elemanı ‘’ unvanı alarak turistik belgeli işletmelerde otellerde, restoranlarda, pastanelerde, catering şirketlerinde, uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; Aşçıbaşı Aşçıbaşı yardımcısı Kasap Soğuk mutfak şefi A’la carte şefi Kahvaltı mutfağı şefi Sıcak mutfak şefi Personel mutfağı şefi Pastacı Araştırma şefi Mutfak bilimcisi Yiyecek-içecek müdürü Yemek tedariği yöneticisi Mutfak yöneticisi Restoran koordinatörü Restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi isimleri altında da topluma hizmet edebilmekte ve mesleki kariyerlerine yön verebilmektedirler.Üst Dereceye Geçiş
Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliğiEğitim Türü
Örgün EğitimÖlçme ve Değerlendirme
Bir dersteki başarı durumu, ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin ara sınavlar ve ara sınav yerine geçen ödevler, uygulamalı çalışmalar, grup çalışmaları ve benzeri çalışmalarda yarıyıl içinde gösterdiği başarı ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir.Bölüm/Program Başkanı
Öğr.Gör. Esra AYCIEğitim Öğretim Metotları
Öğretme – öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir. Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programında kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir **:
Eğitim - Öğretim Yöntemleri * | Başlıca öğrenme faaliyetleri | Kullanılan Araçlar |
---|
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
Ders | 1 | 0 |
---|---|---|
İlişkili Ders Sayısı / 0/26 |