Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GIDA TEKNOLOJİSİ-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma.
Dersin İçeriğiBu ders; Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Besin grupları,Besin ögeleri 1
(Karbonhidrat, yağ, protein)
,Besin ögeleri 2
(Vitamin, mineral, su)
,Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri,Genel Tekrar,ARA SINAV,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi,Genel Sınav; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir.
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir.
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir.
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir.
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi
2Beslenme ile ilgili temel kavramlar
3Besin grupları
4Besin ögeleri 1
(Karbonhidrat, yağ, protein)
5Besin ögeleri 2
(Vitamin, mineral, su)
6Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri
7Genel Tekrar
8ARA SINAV
9Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
10Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
11Tahıl ( hububat ) Teknolojisi
12Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
13Yağ Teknolojisi
14Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi
15İçecek Teknolojisi
16Genel Sınav
Kaynak
Baysal A . Beslenme, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012 Merdol Kutluay T. Beslenme Antropolojisi, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012. Milli Eğı̇tı̇m Bakanlığı Yayınları, Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Gıda Teknolojisi Alanı, Gıda Üretim Teknolojileri Ders notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GIDA TEKNOLOJİSİ-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma.
Dersin İçeriğiBu ders; Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Besin grupları,Besin ögeleri 1
(Karbonhidrat, yağ, protein)
,Besin ögeleri 2
(Vitamin, mineral, su)
,Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri,Genel Tekrar,ARA SINAV,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi,Genel Sınav; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir.
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir.
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir.
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir.
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi
2Beslenme ile ilgili temel kavramlar
3Besin grupları
4Besin ögeleri 1
(Karbonhidrat, yağ, protein)
5Besin ögeleri 2
(Vitamin, mineral, su)
6Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri
7Genel Tekrar
8ARA SINAV
9Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
10Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
11Tahıl ( hububat ) Teknolojisi
12Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
13Yağ Teknolojisi
14Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi
15İçecek Teknolojisi
16Genel Sınav
Kaynak
Baysal A . Beslenme, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012 Merdol Kutluay T. Beslenme Antropolojisi, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012. Milli Eğı̇tı̇m Bakanlığı Yayınları, Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Gıda Teknolojisi Alanı, Gıda Üretim Teknolojileri Ders notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu