Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA TEKNOLOJİSİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Besin grupları,Besin ögeleri 1 (Karbonhidrat, yağ, protein) ,Besin ögeleri 2 (Vitamin, mineral, su) ,Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri,Genel Tekrar,ARA SINAV,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi,Genel Sınav; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir. | ||
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir. | ||
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir. | ||
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir. | ||
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur. | ||
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi | |
2 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar | |
3 | Besin grupları | |
4 | Besin ögeleri 1 (Karbonhidrat, yağ, protein) | |
5 | Besin ögeleri 2 (Vitamin, mineral, su) | |
6 | Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri | |
7 | Genel Tekrar | |
8 | ARA SINAV | |
9 | Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi | |
10 | Et ve Et Ürünleri Teknolojisi | |
11 | Tahıl ( hububat ) Teknolojisi | |
12 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi | |
13 | Yağ Teknolojisi | |
14 | Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi | |
15 | İçecek Teknolojisi | |
16 | Genel Sınav |
Kaynak |
Baysal A . Beslenme, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012 Merdol Kutluay T. Beslenme Antropolojisi, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012. Milli Eğı̇tı̇m Bakanlığı Yayınları, Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Gıda Teknolojisi Alanı, Gıda Üretim Teknolojileri Ders notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA TEKNOLOJİSİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Besin grupları,Besin ögeleri 1 (Karbonhidrat, yağ, protein) ,Besin ögeleri 2 (Vitamin, mineral, su) ,Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri,Genel Tekrar,ARA SINAV,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi,Genel Sınav; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir. | ||
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir. | ||
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir. | ||
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir. | ||
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur. | ||
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi | |
2 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar | |
3 | Besin grupları | |
4 | Besin ögeleri 1 (Karbonhidrat, yağ, protein) | |
5 | Besin ögeleri 2 (Vitamin, mineral, su) | |
6 | Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri | |
7 | Genel Tekrar | |
8 | ARA SINAV | |
9 | Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi | |
10 | Et ve Et Ürünleri Teknolojisi | |
11 | Tahıl ( hububat ) Teknolojisi | |
12 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi | |
13 | Yağ Teknolojisi | |
14 | Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi | |
15 | İçecek Teknolojisi | |
16 | Genel Sınav |
Kaynak |
Baysal A . Beslenme, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012 Merdol Kutluay T. Beslenme Antropolojisi, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012. Milli Eğı̇tı̇m Bakanlığı Yayınları, Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Gıda Teknolojisi Alanı, Gıda Üretim Teknolojileri Ders notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |