Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
GIDA TEKNOLOJİSİ - Güz Dönemi 2+0 2 3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma.
Dersin İçeriği Bu ders; Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Besin grupları,Besin ögeleri 1
(Karbonhidrat, yağ, protein)
,Besin ögeleri 2
(Vitamin, mineral, su)
,Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri,Genel Tekrar,ARA SINAV,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi,Genel Sınav; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir.
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir.
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir.
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir.
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi
2 Beslenme ile ilgili temel kavramlar
3 Besin grupları
4 Besin ögeleri 1
(Karbonhidrat, yağ, protein)
5 Besin ögeleri 2
(Vitamin, mineral, su)
6 Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri
7 Genel Tekrar
8 ARA SINAV
9 Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
10 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
11 Tahıl ( hububat ) Teknolojisi
12 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
13 Yağ Teknolojisi
14 Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi
15 İçecek Teknolojisi
16 Genel Sınav
Kaynak
Baysal A . Beslenme, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012 Merdol Kutluay T. Beslenme Antropolojisi, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012. Milli Eğı̇tı̇m Bakanlığı Yayınları, Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Gıda Teknolojisi Alanı, Gıda Üretim Teknolojileri Ders notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
GIDA TEKNOLOJİSİ - Güz Dönemi 2+0 2 3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma.
Dersin İçeriği Bu ders; Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi,Beslenme ile ilgili temel kavramlar,Besin grupları,Besin ögeleri 1
(Karbonhidrat, yağ, protein)
,Besin ögeleri 2
(Vitamin, mineral, su)
,Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri,Genel Tekrar,ARA SINAV,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi,Genel Sınav; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir.
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir.
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir.
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir.
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Gıda bilimi ve teknolojisinin önemi
2 Beslenme ile ilgili temel kavramlar
3 Besin grupları
4 Besin ögeleri 1
(Karbonhidrat, yağ, protein)
5 Besin ögeleri 2
(Vitamin, mineral, su)
6 Besin işleme ve temel muhafaza yöntemleri
7 Genel Tekrar
8 ARA SINAV
9 Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
10 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
11 Tahıl ( hububat ) Teknolojisi
12 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
13 Yağ Teknolojisi
14 Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi
15 İçecek Teknolojisi
16 Genel Sınav
Kaynak
Baysal A . Beslenme, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012 Merdol Kutluay T. Beslenme Antropolojisi, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti.,2012. Milli Eğı̇tı̇m Bakanlığı Yayınları, Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Gıda Teknolojisi Alanı, Gıda Üretim Teknolojileri Ders notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu