Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GASTRONOMİ TARİHİ VE TERMİNOLOJİSİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Gastronominin; ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişim süreci içinde değerlendirilmesinin yapılmasını sağlamaktır. Yemek, kültür ve turizm ilişkisini kurmaları, gastronomide kullanılan yeni trendler hakkında bilgisi kazandırılarak araştırmacı, yenilikçi meslek elemanı olmalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Gastronomide Yeni Akımlar,İlk İnsanlarda Beslenme ,Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri,Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri,Mezopotamya Mutfağı,Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü,Antik Mısır Mutfak Kültürü,Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Gelişimi,Vize,Orta Çağda Avrupa Mutfağı, Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar ,Rönesans ve İtalyan Mutfağı,Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü,Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi ,Gastronomide Yeni Akımlar,Gastronomide Yeni Akımlar,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Aşçılık mesleğinin önemini bilir. | ||
Gastronomi terminolojisine hâkim olur. | ||
Tarih öncesi çağlarda yiyecek ve içecek anlayışını bilir. | ||
İlk uygarlıklarda yiyecek içecek anlayışını bilir. | ||
Mezopotamya mutfağı hakkında bilgiye sahip olur. | ||
Eski Yunan, Roma, Mısır ve Uzak Doğu mutfakları, Ortaçağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak kültürü, Modern Çağ da Fransız Mutfağının Gelişimi, Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi gibi konuları bilir. | ||
Gastronomideki yeni akımlar, Moleküler Gastronomi, Cittaslow, Füzyon mutfak, Vejeteryan mutfak vs gibi konuları bilir. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
0 | Gastronomide Yeni Akımlar | |
1 | İlk İnsanlarda Beslenme | |
2 | Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri | |
3 | Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri | |
4 | Mezopotamya Mutfağı | |
5 | Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü | |
6 | Antik Mısır Mutfak Kültürü | |
7 | Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Gelişimi | |
8 | Vize | |
9 | Orta Çağda Avrupa Mutfağı | |
10 | Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar | |
11 | Rönesans ve İtalyan Mutfağı | |
12 | Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü | |
13 | Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi | |
14 | Gastronomide Yeni Akımlar | |
15 | Gastronomide Yeni Akımlar | |
16 | Genel Değerlendirme |
Kaynak |
- Murat BELGE, Tarih Boyunca Yemek Kültürü, - Prof. Dr.Türkan KUTLUAY MERDOL, Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü - Prof. Dr.Türkan KUTLUAY MERDOL,Türkçe, Beslenme Sanat, Kültür ve Mutfak Antropolojisi, - Phyllis Pray BOBER, Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, - John WİLEY & Sons, Canada Introduction to Gastronomy, The Culinary Institute of America, - Deniz GÜRSOY, Gastronomi Tarhi, Oğlak Yayınları, 2014 - Deniz GÜRSOY Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, , Oğlak Güzel Kitapları, İstanbul - Anadolu Üniversitesi, Gastronomi Tarihi ders kitabı, ESKİŞEHİR,2015. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GASTRONOMİ TARİHİ VE TERMİNOLOJİSİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Gastronominin; ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişim süreci içinde değerlendirilmesinin yapılmasını sağlamaktır. Yemek, kültür ve turizm ilişkisini kurmaları, gastronomide kullanılan yeni trendler hakkında bilgisi kazandırılarak araştırmacı, yenilikçi meslek elemanı olmalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Gastronomide Yeni Akımlar,İlk İnsanlarda Beslenme ,Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri,Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri,Mezopotamya Mutfağı,Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü,Antik Mısır Mutfak Kültürü,Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Gelişimi,Vize,Orta Çağda Avrupa Mutfağı, Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar ,Rönesans ve İtalyan Mutfağı,Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü,Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi ,Gastronomide Yeni Akımlar,Gastronomide Yeni Akımlar,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Aşçılık mesleğinin önemini bilir. | ||
Gastronomi terminolojisine hâkim olur. | ||
Tarih öncesi çağlarda yiyecek ve içecek anlayışını bilir. | ||
İlk uygarlıklarda yiyecek içecek anlayışını bilir. | ||
Mezopotamya mutfağı hakkında bilgiye sahip olur. | ||
Eski Yunan, Roma, Mısır ve Uzak Doğu mutfakları, Ortaçağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak kültürü, Modern Çağ da Fransız Mutfağının Gelişimi, Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi gibi konuları bilir. | ||
Gastronomideki yeni akımlar, Moleküler Gastronomi, Cittaslow, Füzyon mutfak, Vejeteryan mutfak vs gibi konuları bilir. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
0 | Gastronomide Yeni Akımlar | |
1 | İlk İnsanlarda Beslenme | |
2 | Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri | |
3 | Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri | |
4 | Mezopotamya Mutfağı | |
5 | Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü | |
6 | Antik Mısır Mutfak Kültürü | |
7 | Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Gelişimi | |
8 | Vize | |
9 | Orta Çağda Avrupa Mutfağı | |
10 | Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar | |
11 | Rönesans ve İtalyan Mutfağı | |
12 | Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü | |
13 | Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi | |
14 | Gastronomide Yeni Akımlar | |
15 | Gastronomide Yeni Akımlar | |
16 | Genel Değerlendirme |
Kaynak |
- Murat BELGE, Tarih Boyunca Yemek Kültürü, - Prof. Dr.Türkan KUTLUAY MERDOL, Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü - Prof. Dr.Türkan KUTLUAY MERDOL,Türkçe, Beslenme Sanat, Kültür ve Mutfak Antropolojisi, - Phyllis Pray BOBER, Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, - John WİLEY & Sons, Canada Introduction to Gastronomy, The Culinary Institute of America, - Deniz GÜRSOY, Gastronomi Tarhi, Oğlak Yayınları, 2014 - Deniz GÜRSOY Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, , Oğlak Güzel Kitapları, İstanbul - Anadolu Üniversitesi, Gastronomi Tarihi ders kitabı, ESKİŞEHİR,2015. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |