Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TÜRK MUTFAĞI | - | Güz Dönemi | 1+4 | 5 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Muhammed Can ŞAŞKIN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türk beslenme kültürünün önemi ve özellikleri kavrayarak, Türk mutfağına özgü yemekleri hazırlayabilmelerini sağlamak ve Türk mutfağının gelişimine katkı sağlayabilecek bilgi düzeyine getirmek. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Türk mutfağının tarihçesi, Türk beslenme kültürü, Türk mutfağı donanımı, Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler. ,Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları,Türk mutfağında çorbalar,Türk mutfağında et yemekleri,Türk mutfağında sebze yemekleri Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,Türk mutfağında sebze yemekleri,Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,ARA SINAV,Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri,Türk mutfağında mezeler ,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları ,Türk mutfağında saklama yöntemleri,Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler,GENEL DEĞERLENDİRME; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Türk mutfağı ve tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur. | ||
Türk mutfağında kullanılan araç gereçleri tanır. | ||
Türk mutfağındaki pişirme tekniklerini bilir ve uygular. | ||
Türk mutfağında yapılan yemekler hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. | ||
Türk mutfağında yapılan tatlılar ve saklama yöntemlerini bilir ve uygular. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Türk mutfağının tarihçesi, Türk beslenme kültürü, Türk mutfağı donanımı, Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler. | |
2 | Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları | |
3 | Türk mutfağında çorbalar | Türk mutfağında çorba uygulamaları |
4 | Türk mutfağında et yemekleri | Türk mutfağında et yemekleri uygulamaları |
5 | Türk mutfağında sebze yemekleri Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler | Türk mutfağında sebze yemekleri ve tahıllardan yapılan yemek uygulamaları |
6 | Türk mutfağında sebze yemekleri | Türk mutfağında sebze yemekleri uygulamaları |
7 | Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler | Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemek uygulamaları |
8 | ARA SINAV | |
9 | Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri | Türk mutfağında kurubaklagil yemek uygulamaları |
10 | Türk mutfağında mezeler | Türk mutfağında meze uygulamaları |
11 | Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri | Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları |
12 | Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri | Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları |
13 | Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları | |
14 | Türk mutfağında saklama yöntemleri | |
15 | Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler | Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemek uygulamaları |
16 | GENEL DEĞERLENDİRME |
Kaynak |
- Necip USTA , Türk Mutfak Sanatı - Nevin HALICI Türk Mutfağı - Eyüp Kemal SEVİNÇ, Sonsuz Türk Mutfağı - Leman CILIZOĞLU ERYILMAZ ,Türk Mutfağından Seçme Yemekler - Nevin HALICI , Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. Yayınları, Ankara - Murat BELGE , Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul - Arif BİLGİN ,Özge SAMANCI, Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TÜRK MUTFAĞI | - | Güz Dönemi | 1+4 | 5 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Muhammed Can ŞAŞKIN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türk beslenme kültürünün önemi ve özellikleri kavrayarak, Türk mutfağına özgü yemekleri hazırlayabilmelerini sağlamak ve Türk mutfağının gelişimine katkı sağlayabilecek bilgi düzeyine getirmek. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Türk mutfağının tarihçesi, Türk beslenme kültürü, Türk mutfağı donanımı, Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler. ,Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları,Türk mutfağında çorbalar,Türk mutfağında et yemekleri,Türk mutfağında sebze yemekleri Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,Türk mutfağında sebze yemekleri,Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,ARA SINAV,Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri,Türk mutfağında mezeler ,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları ,Türk mutfağında saklama yöntemleri,Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler,GENEL DEĞERLENDİRME; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Türk mutfağı ve tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur. | ||
Türk mutfağında kullanılan araç gereçleri tanır. | ||
Türk mutfağındaki pişirme tekniklerini bilir ve uygular. | ||
Türk mutfağında yapılan yemekler hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. | ||
Türk mutfağında yapılan tatlılar ve saklama yöntemlerini bilir ve uygular. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Türk mutfağının tarihçesi, Türk beslenme kültürü, Türk mutfağı donanımı, Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler. | |
2 | Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları | |
3 | Türk mutfağında çorbalar | Türk mutfağında çorba uygulamaları |
4 | Türk mutfağında et yemekleri | Türk mutfağında et yemekleri uygulamaları |
5 | Türk mutfağında sebze yemekleri Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler | Türk mutfağında sebze yemekleri ve tahıllardan yapılan yemek uygulamaları |
6 | Türk mutfağında sebze yemekleri | Türk mutfağında sebze yemekleri uygulamaları |
7 | Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler | Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemek uygulamaları |
8 | ARA SINAV | |
9 | Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri | Türk mutfağında kurubaklagil yemek uygulamaları |
10 | Türk mutfağında mezeler | Türk mutfağında meze uygulamaları |
11 | Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri | Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları |
12 | Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri | Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları |
13 | Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları | |
14 | Türk mutfağında saklama yöntemleri | |
15 | Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler | Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemek uygulamaları |
16 | GENEL DEĞERLENDİRME |
Kaynak |
- Necip USTA , Türk Mutfak Sanatı - Nevin HALICI Türk Mutfağı - Eyüp Kemal SEVİNÇ, Sonsuz Türk Mutfağı - Leman CILIZOĞLU ERYILMAZ ,Türk Mutfağından Seçme Yemekler - Nevin HALICI , Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. Yayınları, Ankara - Murat BELGE , Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul - Arif BİLGİN ,Özge SAMANCI, Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |