Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
TÜRK MUTFAĞI - Güz Dönemi 1+4 5 7
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk beslenme kültürünün önemi ve özellikleri kavrayarak, Türk mutfağına özgü yemekleri hazırlayabilmelerini sağlamak ve Türk mutfağının gelişimine katkı sağlayabilecek bilgi düzeyine getirmek.
Dersin İçeriği Bu ders; Türk mutfağının tarihçesi,
Türk beslenme kültürü,
Türk mutfağı donanımı,
Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler.
,Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları,Türk mutfağında çorbalar,Türk mutfağında et yemekleri,Türk mutfağında sebze yemekleri
Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,Türk mutfağında sebze yemekleri,Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,ARA SINAV,Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri,Türk mutfağında mezeler ,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları ,Türk mutfağında saklama yöntemleri,Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler,GENEL DEĞERLENDİRME; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Türk mutfağı ve tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur.
Türk mutfağında kullanılan araç gereçleri tanır.
Türk mutfağındaki pişirme tekniklerini bilir ve uygular.
Türk mutfağında yapılan yemekler hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Türk mutfağında yapılan tatlılar ve saklama yöntemlerini bilir ve uygular.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Türk mutfağının tarihçesi,
Türk beslenme kültürü,
Türk mutfağı donanımı,
Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler.
2 Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları
3 Türk mutfağında çorbalar Türk mutfağında çorba uygulamaları
4 Türk mutfağında et yemekleri Türk mutfağında et yemekleri uygulamaları
5 Türk mutfağında sebze yemekleri
Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler
Türk mutfağında sebze yemekleri ve tahıllardan yapılan yemek uygulamaları
6 Türk mutfağında sebze yemekleri Türk mutfağında sebze yemekleri uygulamaları
7 Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemek uygulamaları
8 ARA SINAV
9 Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri Türk mutfağında kurubaklagil yemek uygulamaları
10 Türk mutfağında mezeler Türk mutfağında meze uygulamaları
11 Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları
12 Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları
13 Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları
14 Türk mutfağında saklama yöntemleri
15 Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemek uygulamaları
16 GENEL DEĞERLENDİRME
Kaynak
- Necip USTA , Türk Mutfak Sanatı - Nevin HALICI Türk Mutfağı - Eyüp Kemal SEVİNÇ, Sonsuz Türk Mutfağı - Leman CILIZOĞLU ERYILMAZ ,Türk Mutfağından Seçme Yemekler - Nevin HALICI , Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. Yayınları, Ankara - Murat BELGE , Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul - Arif BİLGİN ,Özge SAMANCI, Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
TÜRK MUTFAĞI - Güz Dönemi 1+4 5 7
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk beslenme kültürünün önemi ve özellikleri kavrayarak, Türk mutfağına özgü yemekleri hazırlayabilmelerini sağlamak ve Türk mutfağının gelişimine katkı sağlayabilecek bilgi düzeyine getirmek.
Dersin İçeriği Bu ders; Türk mutfağının tarihçesi,
Türk beslenme kültürü,
Türk mutfağı donanımı,
Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler.
,Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları,Türk mutfağında çorbalar,Türk mutfağında et yemekleri,Türk mutfağında sebze yemekleri
Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,Türk mutfağında sebze yemekleri,Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,ARA SINAV,Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri,Türk mutfağında mezeler ,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları ,Türk mutfağında saklama yöntemleri,Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler,GENEL DEĞERLENDİRME; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Türk mutfağı ve tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur.
Türk mutfağında kullanılan araç gereçleri tanır.
Türk mutfağındaki pişirme tekniklerini bilir ve uygular.
Türk mutfağında yapılan yemekler hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Türk mutfağında yapılan tatlılar ve saklama yöntemlerini bilir ve uygular.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Türk mutfağının tarihçesi,
Türk beslenme kültürü,
Türk mutfağı donanımı,
Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler.
2 Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları
3 Türk mutfağında çorbalar Türk mutfağında çorba uygulamaları
4 Türk mutfağında et yemekleri Türk mutfağında et yemekleri uygulamaları
5 Türk mutfağında sebze yemekleri
Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler
Türk mutfağında sebze yemekleri ve tahıllardan yapılan yemek uygulamaları
6 Türk mutfağında sebze yemekleri Türk mutfağında sebze yemekleri uygulamaları
7 Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemek uygulamaları
8 ARA SINAV
9 Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri Türk mutfağında kurubaklagil yemek uygulamaları
10 Türk mutfağında mezeler Türk mutfağında meze uygulamaları
11 Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları
12 Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları
13 Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları
14 Türk mutfağında saklama yöntemleri
15 Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemek uygulamaları
16 GENEL DEĞERLENDİRME
Kaynak
- Necip USTA , Türk Mutfak Sanatı - Nevin HALICI Türk Mutfağı - Eyüp Kemal SEVİNÇ, Sonsuz Türk Mutfağı - Leman CILIZOĞLU ERYILMAZ ,Türk Mutfağından Seçme Yemekler - Nevin HALICI , Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. Yayınları, Ankara - Murat BELGE , Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul - Arif BİLGİN ,Özge SAMANCI, Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu