Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Muhammed Can ŞAŞKIN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | |
Dersin İçeriği | Bu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri,Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,İşgücü Maliyeti,Diğer Giderler,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar. | ||
Turizm işletmelerinde maliyetlerin dağılımını yorumlar. | ||
Maliyet hesaplanmasını öğrenip uygulayabilir. | ||
Karma maliyetleri tanır. | ||
Turizm ürününün fiyatlamasını etkileyecek unsurları yorumlar. | ||
Başa baş noktası ve iş analizi yapar. | ||
Maliyetlerin turizm işletmelerine olan etkisini açıklar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri | |
2 | Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması | |
3 | Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi | |
4 | Satın Alma Kontrolü | |
5 | Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü | |
6 | Depolama ve Dağıtım Kontrolü | |
7 | Üretim Kontrolü | |
8 | ARA SINAV | |
9 | Gelir Kontrolü | |
10 | İçecek Maliyet Kontrol Süreci | |
11 | Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri | |
12 | Maliyet ve Satışların Analizi | |
13 | İşgücü Maliyeti | |
14 | Diğer Giderler | |
15 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama |
Kaynak |
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Muhammed Can ŞAŞKIN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | |
Dersin İçeriği | Bu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri,Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,İşgücü Maliyeti,Diğer Giderler,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar. | ||
Turizm işletmelerinde maliyetlerin dağılımını yorumlar. | ||
Maliyet hesaplanmasını öğrenip uygulayabilir. | ||
Karma maliyetleri tanır. | ||
Turizm ürününün fiyatlamasını etkileyecek unsurları yorumlar. | ||
Başa baş noktası ve iş analizi yapar. | ||
Maliyetlerin turizm işletmelerine olan etkisini açıklar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri | |
2 | Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması | |
3 | Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi | |
4 | Satın Alma Kontrolü | |
5 | Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü | |
6 | Depolama ve Dağıtım Kontrolü | |
7 | Üretim Kontrolü | |
8 | ARA SINAV | |
9 | Gelir Kontrolü | |
10 | İçecek Maliyet Kontrol Süreci | |
11 | Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri | |
12 | Maliyet ve Satışların Analizi | |
13 | İşgücü Maliyeti | |
14 | Diğer Giderler | |
15 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama |
Kaynak |
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |