Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ - Güz Dönemi 2+0 2 3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin İçeriği Bu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri,Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,İşgücü Maliyeti,Diğer Giderler,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar.
Turizm işletmelerinde maliyetlerin dağılımını yorumlar.
Maliyet hesaplanmasını öğrenip uygulayabilir.
Karma maliyetleri tanır.
Turizm ürününün fiyatlamasını etkileyecek unsurları yorumlar.
Başa baş noktası ve iş analizi yapar.
Maliyetlerin turizm işletmelerine olan etkisini açıklar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri
2 Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması
3 Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi
4 Satın Alma Kontrolü
5 Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü
6 Depolama ve Dağıtım Kontrolü
7 Üretim Kontrolü
8 ARA SINAV
9 Gelir Kontrolü
10 İçecek Maliyet Kontrol Süreci
11 Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri
12 Maliyet ve Satışların Analizi
13 İşgücü Maliyeti
14 Diğer Giderler
15 Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama
Kaynak
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ - Güz Dönemi 2+0 2 3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin İçeriği Bu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri,Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,İşgücü Maliyeti,Diğer Giderler,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar.
Turizm işletmelerinde maliyetlerin dağılımını yorumlar.
Maliyet hesaplanmasını öğrenip uygulayabilir.
Karma maliyetleri tanır.
Turizm ürününün fiyatlamasını etkileyecek unsurları yorumlar.
Başa baş noktası ve iş analizi yapar.
Maliyetlerin turizm işletmelerine olan etkisini açıklar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri
2 Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması
3 Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi
4 Satın Alma Kontrolü
5 Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü
6 Depolama ve Dağıtım Kontrolü
7 Üretim Kontrolü
8 ARA SINAV
9 Gelir Kontrolü
10 İçecek Maliyet Kontrol Süreci
11 Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri
12 Maliyet ve Satışların Analizi
13 İşgücü Maliyeti
14 Diğer Giderler
15 Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama
Kaynak
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu