Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
MENÜ PLANLAMA - Bahar Dönemi 2+0 2 3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Bu ders; Menü Kavramı,Menü tanımı, sınıflandırılması,Menü çeşitleri ve menü örnekleri,Menü planlama süreci ve sınırlılıkları,Standart Reçeteler ve örnekleri,Menü fiyatlama,Menü analizi ,Ara Sınav,Menü planlama ve beslenme,Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. ),Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. ),Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları,Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları,Menülerin sunumu,Menülerin Sunumu; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Menü ve menü ile ilgili temel kavramları açıklar.
Menüleri sınıflandırır ve yorumlar.
Menü planlama ilke ve yöntemlerini kavrar.
Menü planlama hazırlıklarını yapar.
Çeşitli gruplara yönelik menüler düzenler.
Özel durumlara uygun menü planlar.
Menü yönetim ve denetimini sağlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Menü Kavramı
2 Menü tanımı, sınıflandırılması
3 Menü çeşitleri ve menü örnekleri Menü hazırlama uygulaması
4 Menü planlama süreci ve sınırlılıkları
5 Standart Reçeteler ve örnekleri Standart reçete hazırlama uygulaması
6 Menü fiyatlama
7 Menü analizi Menü analizi uygulamaları
8 Ara Sınav
9 Menü planlama ve beslenme
10 Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. )
11 Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. )
12 Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları Menü oluşturma uygulaması
13 Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları Menü oluşturma uygulaması
14 Menülerin sunumu Menü sunumu uygulaması
15 Menülerin Sunumu Menü sunumu uygulaması
Kaynak
- Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Hüseyin Altınel. Detay Yayıncılık 2017 - Menü Planlama, Aydan Bekar, Burhan Kılıç. Beta yayınları 2017 - Profitable Menu Planning, John A. Drysdale , John Courtney , Jennifer Adams Galipeau. Pearson Education 2007 - Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması Ayşe BAYSAL, Nazife KÜÇÜKASLAN, Ekin Yayınevi 2009

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
MENÜ PLANLAMA - Bahar Dönemi 2+0 2 3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Bu ders; Menü Kavramı,Menü tanımı, sınıflandırılması,Menü çeşitleri ve menü örnekleri,Menü planlama süreci ve sınırlılıkları,Standart Reçeteler ve örnekleri,Menü fiyatlama,Menü analizi ,Ara Sınav,Menü planlama ve beslenme,Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. ),Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. ),Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları,Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları,Menülerin sunumu,Menülerin Sunumu; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Menü ve menü ile ilgili temel kavramları açıklar.
Menüleri sınıflandırır ve yorumlar.
Menü planlama ilke ve yöntemlerini kavrar.
Menü planlama hazırlıklarını yapar.
Çeşitli gruplara yönelik menüler düzenler.
Özel durumlara uygun menü planlar.
Menü yönetim ve denetimini sağlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Menü Kavramı
2 Menü tanımı, sınıflandırılması
3 Menü çeşitleri ve menü örnekleri Menü hazırlama uygulaması
4 Menü planlama süreci ve sınırlılıkları
5 Standart Reçeteler ve örnekleri Standart reçete hazırlama uygulaması
6 Menü fiyatlama
7 Menü analizi Menü analizi uygulamaları
8 Ara Sınav
9 Menü planlama ve beslenme
10 Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. )
11 Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. )
12 Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları Menü oluşturma uygulaması
13 Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları Menü oluşturma uygulaması
14 Menülerin sunumu Menü sunumu uygulaması
15 Menülerin Sunumu Menü sunumu uygulaması
Kaynak
- Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Hüseyin Altınel. Detay Yayıncılık 2017 - Menü Planlama, Aydan Bekar, Burhan Kılıç. Beta yayınları 2017 - Profitable Menu Planning, John A. Drysdale , John Courtney , Jennifer Adams Galipeau. Pearson Education 2007 - Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması Ayşe BAYSAL, Nazife KÜÇÜKASLAN, Ekin Yayınevi 2009

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu