Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MENÜ PLANLAMA-Bahar Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Menü Kavramı,Menü tanımı, sınıflandırılması,Menü çeşitleri ve menü örnekleri,Menü planlama süreci ve sınırlılıkları,Standart Reçeteler ve örnekleri,Menü fiyatlama,Menü analizi ,Ara Sınav,Menü planlama ve beslenme,Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. ),Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. ),Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları,Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları,Menülerin sunumu,Menülerin Sunumu; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Menü ve menü ile ilgili temel kavramları açıklar.
Menüleri sınıflandırır ve yorumlar.
Menü planlama ilke ve yöntemlerini kavrar.
Menü planlama hazırlıklarını yapar.
Çeşitli gruplara yönelik menüler düzenler.
Özel durumlara uygun menü planlar.
Menü yönetim ve denetimini sağlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Menü Kavramı
2Menü tanımı, sınıflandırılması
3Menü çeşitleri ve menü örnekleri Menü hazırlama uygulaması
4Menü planlama süreci ve sınırlılıkları
5Standart Reçeteler ve örnekleriStandart reçete hazırlama uygulaması
6Menü fiyatlama
7Menü analizi Menü analizi uygulamaları
8Ara Sınav
9Menü planlama ve beslenme
10Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. )
11Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. )
12Farklı gruplara menü hazırlama uygulamalarıMenü oluşturma uygulaması
13Farklı gruplara menü hazırlama uygulamalarıMenü oluşturma uygulaması
14Menülerin sunumuMenü sunumu uygulaması
15Menülerin SunumuMenü sunumu uygulaması
Kaynak
- Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Hüseyin Altınel. Detay Yayıncılık 2017 - Menü Planlama, Aydan Bekar, Burhan Kılıç. Beta yayınları 2017 - Profitable Menu Planning, John A. Drysdale , John Courtney , Jennifer Adams Galipeau. Pearson Education 2007 - Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması Ayşe BAYSAL, Nazife KÜÇÜKASLAN, Ekin Yayınevi 2009

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MENÜ PLANLAMA-Bahar Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Menü Kavramı,Menü tanımı, sınıflandırılması,Menü çeşitleri ve menü örnekleri,Menü planlama süreci ve sınırlılıkları,Standart Reçeteler ve örnekleri,Menü fiyatlama,Menü analizi ,Ara Sınav,Menü planlama ve beslenme,Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. ),Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. ),Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları,Farklı gruplara menü hazırlama uygulamaları,Menülerin sunumu,Menülerin Sunumu; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Menü ve menü ile ilgili temel kavramları açıklar.
Menüleri sınıflandırır ve yorumlar.
Menü planlama ilke ve yöntemlerini kavrar.
Menü planlama hazırlıklarını yapar.
Çeşitli gruplara yönelik menüler düzenler.
Özel durumlara uygun menü planlar.
Menü yönetim ve denetimini sağlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Menü Kavramı
2Menü tanımı, sınıflandırılması
3Menü çeşitleri ve menü örnekleri Menü hazırlama uygulaması
4Menü planlama süreci ve sınırlılıkları
5Standart Reçeteler ve örnekleriStandart reçete hazırlama uygulaması
6Menü fiyatlama
7Menü analizi Menü analizi uygulamaları
8Ara Sınav
9Menü planlama ve beslenme
10Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. )
11Özel beslenme menüleri (glütensiz, raw, vegan, vejetaryen, çocuk, diyabet, çölyak hasta menüsü vb. )
12Farklı gruplara menü hazırlama uygulamalarıMenü oluşturma uygulaması
13Farklı gruplara menü hazırlama uygulamalarıMenü oluşturma uygulaması
14Menülerin sunumuMenü sunumu uygulaması
15Menülerin SunumuMenü sunumu uygulaması
Kaynak
- Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Hüseyin Altınel. Detay Yayıncılık 2017 - Menü Planlama, Aydan Bekar, Burhan Kılıç. Beta yayınları 2017 - Profitable Menu Planning, John A. Drysdale , John Courtney , Jennifer Adams Galipeau. Pearson Education 2007 - Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması Ayşe BAYSAL, Nazife KÜÇÜKASLAN, Ekin Yayınevi 2009

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu