Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
EKMEK VE PASTA YAPIM TEKNİKLERİ - Güz Dönemi 1+4 5 8
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Pastacılıkta ve Ekmek yapımında yapılan kullanılan araç ve gereçleri tanıma, kullanma becerisini kazandırma çeşitli yöntemlerle ekmek ve pastane ürünlerini hazırlama becerisini kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu ders; Pastacılık ve ekmeğin tarihçesi, insan beslenmesi açısından ekmeğin önemi,
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği
,Pasta ve Ekmek Yapımında Kullanılan Araç ve Gereçler Bilgisi,Ekmek, pide, bazlama, gözleme, simit vb. hamuru hazırlama tekniği ,Pastacılıkta Kullanılan Hamur Hazırlama Yöntemleri,
Pastacılıkta Kullanılan Sos, Krema ve Şuruplar
,Tatlı ve Tuzlu Kuru Pasta Hamurları,Kurabiye (cookies) Hamurları

,Tart, Pay, Kiş Hamurları,Ara Sınav,Mayalı Hamurlar,
Pate choux Hamuru

,Yağlı Hamurlar,Yumurtalı Hamurlar ,Kek, Pandispanya Hamurları Yaş Pasta Yapım Teknikleri ,Diğer Pastane Ürünleri
Sütlü Tatlılar, Dondurma, Hamur tatlıları, Meyveli Tatlılar, Akışkan Hamurlar, Beze vb.
,Yeni Trend Pasta ve Tatlılar

,Yeni Trend Pasta ve Tatlılar ; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Pastacılıkta kullanılan hamuru hazırlama yöntemlerini bilir ve hazırlar,
Ekmek yapımında kullanılan araç ve gereçlerini tanır, gerektiği yerlerde kullanır
Ekmek çeşitlerini hazırlar,
Pasta yapımında kullanılan araç ve gereçlerini tanır, gerektiği yerlerde kullanır
Pastacılıkta kullanılan krema ve sosları hazırlar,
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Pastacılık ve ekmeğin tarihçesi, insan beslenmesi açısından ekmeğin önemi,
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği
2 Pasta ve Ekmek Yapımında Kullanılan Araç ve Gereçler Bilgisi
3 Ekmek, pide, bazlama, gözleme, simit vb. hamuru hazırlama tekniği
4 Pastacılıkta Kullanılan Hamur Hazırlama Yöntemleri,
Pastacılıkta Kullanılan Sos, Krema ve Şuruplar
5 Tatlı ve Tuzlu Kuru Pasta Hamurları
6 Kurabiye (cookies) Hamurları

7 Tart, Pay, Kiş Hamurları
8 Ara Sınav
9 Mayalı Hamurlar,
Pate choux Hamuru

10 Yağlı Hamurlar
11 Yumurtalı Hamurlar
12 Kek, Pandispanya Hamurları Yaş Pasta Yapım Teknikleri
13 Diğer Pastane Ürünleri
Sütlü Tatlılar, Dondurma, Hamur tatlıları, Meyveli Tatlılar, Akışkan Hamurlar, Beze vb.
14 Yeni Trend Pasta ve Tatlılar

15 Yeni Trend Pasta ve Tatlılar
Kaynak

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
EKMEK VE PASTA YAPIM TEKNİKLERİ - Güz Dönemi 1+4 5 8
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Pastacılıkta ve Ekmek yapımında yapılan kullanılan araç ve gereçleri tanıma, kullanma becerisini kazandırma çeşitli yöntemlerle ekmek ve pastane ürünlerini hazırlama becerisini kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu ders; Pastacılık ve ekmeğin tarihçesi, insan beslenmesi açısından ekmeğin önemi,
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği
,Pasta ve Ekmek Yapımında Kullanılan Araç ve Gereçler Bilgisi,Ekmek, pide, bazlama, gözleme, simit vb. hamuru hazırlama tekniği ,Pastacılıkta Kullanılan Hamur Hazırlama Yöntemleri,
Pastacılıkta Kullanılan Sos, Krema ve Şuruplar
,Tatlı ve Tuzlu Kuru Pasta Hamurları,Kurabiye (cookies) Hamurları

,Tart, Pay, Kiş Hamurları,Ara Sınav,Mayalı Hamurlar,
Pate choux Hamuru

,Yağlı Hamurlar,Yumurtalı Hamurlar ,Kek, Pandispanya Hamurları Yaş Pasta Yapım Teknikleri ,Diğer Pastane Ürünleri
Sütlü Tatlılar, Dondurma, Hamur tatlıları, Meyveli Tatlılar, Akışkan Hamurlar, Beze vb.
,Yeni Trend Pasta ve Tatlılar

,Yeni Trend Pasta ve Tatlılar ; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Pastacılıkta kullanılan hamuru hazırlama yöntemlerini bilir ve hazırlar,
Ekmek yapımında kullanılan araç ve gereçlerini tanır, gerektiği yerlerde kullanır
Ekmek çeşitlerini hazırlar,
Pasta yapımında kullanılan araç ve gereçlerini tanır, gerektiği yerlerde kullanır
Pastacılıkta kullanılan krema ve sosları hazırlar,
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Pastacılık ve ekmeğin tarihçesi, insan beslenmesi açısından ekmeğin önemi,
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği
2 Pasta ve Ekmek Yapımında Kullanılan Araç ve Gereçler Bilgisi
3 Ekmek, pide, bazlama, gözleme, simit vb. hamuru hazırlama tekniği
4 Pastacılıkta Kullanılan Hamur Hazırlama Yöntemleri,
Pastacılıkta Kullanılan Sos, Krema ve Şuruplar
5 Tatlı ve Tuzlu Kuru Pasta Hamurları
6 Kurabiye (cookies) Hamurları

7 Tart, Pay, Kiş Hamurları
8 Ara Sınav
9 Mayalı Hamurlar,
Pate choux Hamuru

10 Yağlı Hamurlar
11 Yumurtalı Hamurlar
12 Kek, Pandispanya Hamurları Yaş Pasta Yapım Teknikleri
13 Diğer Pastane Ürünleri
Sütlü Tatlılar, Dondurma, Hamur tatlıları, Meyveli Tatlılar, Akışkan Hamurlar, Beze vb.
14 Yeni Trend Pasta ve Tatlılar

15 Yeni Trend Pasta ve Tatlılar
Kaynak

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu