Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
EKMEK VE PASTA YAPIM TEKNİKLERİ | - | Güz Dönemi | 1+4 | 5 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Büşra DEMİRÖZ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Pastacılıkta ve Ekmek yapımında yapılan kullanılan araç ve gereçleri tanıma, kullanma becerisini kazandırma çeşitli yöntemlerle ekmek ve pastane ürünlerini hazırlama becerisini kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Pastacılık ve ekmeğin tarihçesi, insan beslenmesi açısından ekmeğin önemi, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ,Pasta ve Ekmek Yapımında Kullanılan Araç ve Gereçler Bilgisi,Ekmek, pide, bazlama, gözleme, simit vb. hamuru hazırlama tekniği ,Pastacılıkta Kullanılan Hamur Hazırlama Yöntemleri, Pastacılıkta Kullanılan Sos, Krema ve Şuruplar ,Tatlı ve Tuzlu Kuru Pasta Hamurları,Kurabiye (cookies) Hamurları ,Tart, Pay, Kiş Hamurları,Ara Sınav,Mayalı Hamurlar, Pate choux Hamuru ,Yağlı Hamurlar,Yumurtalı Hamurlar ,Kek, Pandispanya Hamurları Yaş Pasta Yapım Teknikleri ,Diğer Pastane Ürünleri Sütlü Tatlılar, Dondurma, Hamur tatlıları, Meyveli Tatlılar, Akışkan Hamurlar, Beze vb. ,Yeni Trend Pasta ve Tatlılar ,Yeni Trend Pasta ve Tatlılar ; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Pastacılıkta kullanılan hamuru hazırlama yöntemlerini bilir ve hazırlar, | ||
Ekmek yapımında kullanılan araç ve gereçlerini tanır, gerektiği yerlerde kullanır | ||
Ekmek çeşitlerini hazırlar, | ||
Pasta yapımında kullanılan araç ve gereçlerini tanır, gerektiği yerlerde kullanır | ||
Pastacılıkta kullanılan krema ve sosları hazırlar, |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Pastacılık ve ekmeğin tarihçesi, insan beslenmesi açısından ekmeğin önemi, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği | |
2 | Pasta ve Ekmek Yapımında Kullanılan Araç ve Gereçler Bilgisi | |
3 | Ekmek, pide, bazlama, gözleme, simit vb. hamuru hazırlama tekniği | |
4 | Pastacılıkta Kullanılan Hamur Hazırlama Yöntemleri, Pastacılıkta Kullanılan Sos, Krema ve Şuruplar | |
5 | Tatlı ve Tuzlu Kuru Pasta Hamurları | |
6 | Kurabiye (cookies) Hamurları | |
7 | Tart, Pay, Kiş Hamurları | |
8 | Ara Sınav | |
9 | Mayalı Hamurlar, Pate choux Hamuru | |
10 | Yağlı Hamurlar | |
11 | Yumurtalı Hamurlar | |
12 | Kek, Pandispanya Hamurları Yaş Pasta Yapım Teknikleri | |
13 | Diğer Pastane Ürünleri Sütlü Tatlılar, Dondurma, Hamur tatlıları, Meyveli Tatlılar, Akışkan Hamurlar, Beze vb. | |
14 | Yeni Trend Pasta ve Tatlılar | |
15 | Yeni Trend Pasta ve Tatlılar |
Kaynak |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
EKMEK VE PASTA YAPIM TEKNİKLERİ | - | Güz Dönemi | 1+4 | 5 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Büşra DEMİRÖZ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Pastacılıkta ve Ekmek yapımında yapılan kullanılan araç ve gereçleri tanıma, kullanma becerisini kazandırma çeşitli yöntemlerle ekmek ve pastane ürünlerini hazırlama becerisini kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Pastacılık ve ekmeğin tarihçesi, insan beslenmesi açısından ekmeğin önemi, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ,Pasta ve Ekmek Yapımında Kullanılan Araç ve Gereçler Bilgisi,Ekmek, pide, bazlama, gözleme, simit vb. hamuru hazırlama tekniği ,Pastacılıkta Kullanılan Hamur Hazırlama Yöntemleri, Pastacılıkta Kullanılan Sos, Krema ve Şuruplar ,Tatlı ve Tuzlu Kuru Pasta Hamurları,Kurabiye (cookies) Hamurları ,Tart, Pay, Kiş Hamurları,Ara Sınav,Mayalı Hamurlar, Pate choux Hamuru ,Yağlı Hamurlar,Yumurtalı Hamurlar ,Kek, Pandispanya Hamurları Yaş Pasta Yapım Teknikleri ,Diğer Pastane Ürünleri Sütlü Tatlılar, Dondurma, Hamur tatlıları, Meyveli Tatlılar, Akışkan Hamurlar, Beze vb. ,Yeni Trend Pasta ve Tatlılar ,Yeni Trend Pasta ve Tatlılar ; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Pastacılıkta kullanılan hamuru hazırlama yöntemlerini bilir ve hazırlar, | ||
Ekmek yapımında kullanılan araç ve gereçlerini tanır, gerektiği yerlerde kullanır | ||
Ekmek çeşitlerini hazırlar, | ||
Pasta yapımında kullanılan araç ve gereçlerini tanır, gerektiği yerlerde kullanır | ||
Pastacılıkta kullanılan krema ve sosları hazırlar, |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Pastacılık ve ekmeğin tarihçesi, insan beslenmesi açısından ekmeğin önemi, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği | |
2 | Pasta ve Ekmek Yapımında Kullanılan Araç ve Gereçler Bilgisi | |
3 | Ekmek, pide, bazlama, gözleme, simit vb. hamuru hazırlama tekniği | |
4 | Pastacılıkta Kullanılan Hamur Hazırlama Yöntemleri, Pastacılıkta Kullanılan Sos, Krema ve Şuruplar | |
5 | Tatlı ve Tuzlu Kuru Pasta Hamurları | |
6 | Kurabiye (cookies) Hamurları | |
7 | Tart, Pay, Kiş Hamurları | |
8 | Ara Sınav | |
9 | Mayalı Hamurlar, Pate choux Hamuru | |
10 | Yağlı Hamurlar | |
11 | Yumurtalı Hamurlar | |
12 | Kek, Pandispanya Hamurları Yaş Pasta Yapım Teknikleri | |
13 | Diğer Pastane Ürünleri Sütlü Tatlılar, Dondurma, Hamur tatlıları, Meyveli Tatlılar, Akışkan Hamurlar, Beze vb. | |
14 | Yeni Trend Pasta ve Tatlılar | |
15 | Yeni Trend Pasta ve Tatlılar |
Kaynak |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |