Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
YÖRESEL MUTFAKLAR - Güz Dönemi 1+4 5 8
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk mutfağında yörelere göre farklılıkları, nedenlerini kavrama, yöresel yemekleri hazırlama ve menülerde kullanma becerisini kazandırma.
Dersin İçeriği Bu ders; Marmara Mutfağı,Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri,Akdeniz Mutfağı ,Akdeniz Mutfağı ,Ege Mutfağı ,Ege Mutfağı ,İç Anadolu Mutfağı, ,İç Anadolu Mutfağı, ,ARA SINAV,G. Doğu Anadolu mutfağı,,G. Doğu Anadolu mutfağı, ,Doğu Anadolu mutfağı, ,Doğu Anadolu mutfağı, ,Karadeniz Mutfağı, ,Marmara Mutfağı, ,Final; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Türkiye’deki yöresel mutfak kültürüne hakim olur.
Türkiye’deki bölgelerin özellikleri ve yemek kültürünü bilir.
Marmara bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Akdeniz bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Ege bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Güneydoğu bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
0 Marmara Mutfağı
1 Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri
2 Akdeniz Mutfağı
3 Akdeniz Mutfağı
4 Ege Mutfağı
5 Ege Mutfağı
6 İç Anadolu Mutfağı,
7 İç Anadolu Mutfağı,
8 ARA SINAV
9 G. Doğu Anadolu mutfağı,
10 G. Doğu Anadolu mutfağı,
11 Doğu Anadolu mutfağı,
12 Doğu Anadolu mutfağı,
13 Karadeniz Mutfağı,
14 Marmara Mutfağı,
16 Final
Kaynak
- Gülhan KARA, Ege ve Akdeniz Sofralarından 100 Nefis Tarif - Nevin HALICI, Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı, Doğan Dergi Yayıncılık - Nevin HALICI, Akdeniz Bölgesi Yemekleri. Arı Basımevi - Deniz GÜRSOY, Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız, Oğlak Yayınları - Nevin HALICI, Ege Bölgesi Yemekleri. Ankara Güven Matbaası - Sema TEMİZKAN, Tursu - Nevin HALICI, Güneydoğu Anadolu Yemekleri. Arı Ofset Matbaacılık

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
YÖRESEL MUTFAKLAR - Güz Dönemi 1+4 5 8
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk mutfağında yörelere göre farklılıkları, nedenlerini kavrama, yöresel yemekleri hazırlama ve menülerde kullanma becerisini kazandırma.
Dersin İçeriği Bu ders; Marmara Mutfağı,Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri,Akdeniz Mutfağı ,Akdeniz Mutfağı ,Ege Mutfağı ,Ege Mutfağı ,İç Anadolu Mutfağı, ,İç Anadolu Mutfağı, ,ARA SINAV,G. Doğu Anadolu mutfağı,,G. Doğu Anadolu mutfağı, ,Doğu Anadolu mutfağı, ,Doğu Anadolu mutfağı, ,Karadeniz Mutfağı, ,Marmara Mutfağı, ,Final; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Türkiye’deki yöresel mutfak kültürüne hakim olur.
Türkiye’deki bölgelerin özellikleri ve yemek kültürünü bilir.
Marmara bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Akdeniz bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Ege bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Güneydoğu bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
0 Marmara Mutfağı
1 Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri
2 Akdeniz Mutfağı
3 Akdeniz Mutfağı
4 Ege Mutfağı
5 Ege Mutfağı
6 İç Anadolu Mutfağı,
7 İç Anadolu Mutfağı,
8 ARA SINAV
9 G. Doğu Anadolu mutfağı,
10 G. Doğu Anadolu mutfağı,
11 Doğu Anadolu mutfağı,
12 Doğu Anadolu mutfağı,
13 Karadeniz Mutfağı,
14 Marmara Mutfağı,
16 Final
Kaynak
- Gülhan KARA, Ege ve Akdeniz Sofralarından 100 Nefis Tarif - Nevin HALICI, Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı, Doğan Dergi Yayıncılık - Nevin HALICI, Akdeniz Bölgesi Yemekleri. Arı Basımevi - Deniz GÜRSOY, Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız, Oğlak Yayınları - Nevin HALICI, Ege Bölgesi Yemekleri. Ankara Güven Matbaası - Sema TEMİZKAN, Tursu - Nevin HALICI, Güneydoğu Anadolu Yemekleri. Arı Ofset Matbaacılık

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu