Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YÖRESEL MUTFAKLAR | - | Güz Dönemi | 1+4 | 5 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türk mutfağında yörelere göre farklılıkları, nedenlerini kavrama, yöresel yemekleri hazırlama ve menülerde kullanma becerisini kazandırma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Marmara Mutfağı,Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri,Akdeniz Mutfağı ,Akdeniz Mutfağı ,Ege Mutfağı ,Ege Mutfağı ,İç Anadolu Mutfağı, ,İç Anadolu Mutfağı, ,ARA SINAV,G. Doğu Anadolu mutfağı,,G. Doğu Anadolu mutfağı, ,Doğu Anadolu mutfağı, ,Doğu Anadolu mutfağı, ,Karadeniz Mutfağı, ,Marmara Mutfağı, ,Final; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Türkiye’deki yöresel mutfak kültürüne hakim olur. | ||
Türkiye’deki bölgelerin özellikleri ve yemek kültürünü bilir. | ||
Marmara bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Akdeniz bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Ege bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Güneydoğu bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
0 | Marmara Mutfağı | |
1 | Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri | |
2 | Akdeniz Mutfağı | |
3 | Akdeniz Mutfağı | |
4 | Ege Mutfağı | |
5 | Ege Mutfağı | |
6 | İç Anadolu Mutfağı, | |
7 | İç Anadolu Mutfağı, | |
8 | ARA SINAV | |
9 | G. Doğu Anadolu mutfağı, | |
10 | G. Doğu Anadolu mutfağı, | |
11 | Doğu Anadolu mutfağı, | |
12 | Doğu Anadolu mutfağı, | |
13 | Karadeniz Mutfağı, | |
14 | Marmara Mutfağı, | |
16 | Final |
Kaynak |
- Gülhan KARA, Ege ve Akdeniz Sofralarından 100 Nefis Tarif - Nevin HALICI, Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı, Doğan Dergi Yayıncılık - Nevin HALICI, Akdeniz Bölgesi Yemekleri. Arı Basımevi - Deniz GÜRSOY, Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız, Oğlak Yayınları - Nevin HALICI, Ege Bölgesi Yemekleri. Ankara Güven Matbaası - Sema TEMİZKAN, Tursu - Nevin HALICI, Güneydoğu Anadolu Yemekleri. Arı Ofset Matbaacılık |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YÖRESEL MUTFAKLAR | - | Güz Dönemi | 1+4 | 5 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türk mutfağında yörelere göre farklılıkları, nedenlerini kavrama, yöresel yemekleri hazırlama ve menülerde kullanma becerisini kazandırma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Marmara Mutfağı,Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri,Akdeniz Mutfağı ,Akdeniz Mutfağı ,Ege Mutfağı ,Ege Mutfağı ,İç Anadolu Mutfağı, ,İç Anadolu Mutfağı, ,ARA SINAV,G. Doğu Anadolu mutfağı,,G. Doğu Anadolu mutfağı, ,Doğu Anadolu mutfağı, ,Doğu Anadolu mutfağı, ,Karadeniz Mutfağı, ,Marmara Mutfağı, ,Final; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Türkiye’deki yöresel mutfak kültürüne hakim olur. | ||
Türkiye’deki bölgelerin özellikleri ve yemek kültürünü bilir. | ||
Marmara bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Akdeniz bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Ege bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Güneydoğu bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
0 | Marmara Mutfağı | |
1 | Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri | |
2 | Akdeniz Mutfağı | |
3 | Akdeniz Mutfağı | |
4 | Ege Mutfağı | |
5 | Ege Mutfağı | |
6 | İç Anadolu Mutfağı, | |
7 | İç Anadolu Mutfağı, | |
8 | ARA SINAV | |
9 | G. Doğu Anadolu mutfağı, | |
10 | G. Doğu Anadolu mutfağı, | |
11 | Doğu Anadolu mutfağı, | |
12 | Doğu Anadolu mutfağı, | |
13 | Karadeniz Mutfağı, | |
14 | Marmara Mutfağı, | |
16 | Final |
Kaynak |
- Gülhan KARA, Ege ve Akdeniz Sofralarından 100 Nefis Tarif - Nevin HALICI, Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı, Doğan Dergi Yayıncılık - Nevin HALICI, Akdeniz Bölgesi Yemekleri. Arı Basımevi - Deniz GÜRSOY, Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız, Oğlak Yayınları - Nevin HALICI, Ege Bölgesi Yemekleri. Ankara Güven Matbaası - Sema TEMİZKAN, Tursu - Nevin HALICI, Güneydoğu Anadolu Yemekleri. Arı Ofset Matbaacılık |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |