Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
PİŞİRME TEKNİKLERİ | - | Bahar Dönemi | 1+4 | 5 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu derste öğrencilere, yiyeceklerin özellikleri, pişirme usullerinin özellikleri ve nasıl uygulanacağı, yiyeceğin özelliklerine göre pişirme yönteminin seçiminin nasıl yapılacağı ve menü hazırlayabilme yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Poche , pişirme yöntemi özellikleri, Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Ara Sınav,Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar , Asit ile Pişirme Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi , Asit ile Pişirme Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi ; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Uluslararası pişirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur | ||
Yiyeceğin özelliğine göre pişirme yöntemini seçer | ||
Pişirme yöntemlerini uygulayabilir. | ||
Pişirilen ürünleri servise hazırlar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
2 | Poche , pişirme yöntemi özellikleri, Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
3 | Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
4 | Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
5 | Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
6 | Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
7 | Ara Sınav | |
8 | Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
9 | Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
10 | Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
11 | Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
12 | Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
13 | Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
14 | Asit ile Pişirme Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi | Örnek uygulamalar |
15 | Asit ile Pişirme Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi | Örnek uygulamalar |
Kaynak |
Cemal TÜRKKAN, Temel Mutfak Bilgileri -Ayhan GÖKDEMİR, Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri 1-2 -Necip USTA, Fransız Mutfak Sanatı, -La Cucına Italıana Dergi - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması- 2 -Öğretim Görevlisi Ders Notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
PİŞİRME TEKNİKLERİ | - | Bahar Dönemi | 1+4 | 5 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu derste öğrencilere, yiyeceklerin özellikleri, pişirme usullerinin özellikleri ve nasıl uygulanacağı, yiyeceğin özelliklerine göre pişirme yönteminin seçiminin nasıl yapılacağı ve menü hazırlayabilme yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Poche , pişirme yöntemi özellikleri, Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Ara Sınav,Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar , Asit ile Pişirme Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi , Asit ile Pişirme Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi ; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Uluslararası pişirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur | ||
Yiyeceğin özelliğine göre pişirme yöntemini seçer | ||
Pişirme yöntemlerini uygulayabilir. | ||
Pişirilen ürünleri servise hazırlar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
2 | Poche , pişirme yöntemi özellikleri, Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
3 | Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
4 | Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
5 | Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
6 | Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. | Örnek uygulamalar |
7 | Ara Sınav | |
8 | Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
9 | Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
10 | Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
11 | Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
12 | Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
13 | Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar | Örnek uygulamalar |
14 | Asit ile Pişirme Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi | Örnek uygulamalar |
15 | Asit ile Pişirme Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi | Örnek uygulamalar |
Kaynak |
Cemal TÜRKKAN, Temel Mutfak Bilgileri -Ayhan GÖKDEMİR, Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri 1-2 -Necip USTA, Fransız Mutfak Sanatı, -La Cucına Italıana Dergi - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması- 2 -Öğretim Görevlisi Ders Notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |