Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
PİŞİRME TEKNİKLERİ - Bahar Dönemi 1+4 5 7
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu derste öğrencilere, yiyeceklerin özellikleri, pişirme usullerinin özellikleri ve nasıl uygulanacağı, yiyeceğin özelliklerine göre pişirme yönteminin seçiminin nasıl yapılacağı ve menü hazırlayabilme yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu ders; Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri
Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
,Poche , pişirme yöntemi özellikleri,
Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
,Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Ara Sınav,Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar , Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
, Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Uluslararası pişirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
Yiyeceğin özelliğine göre pişirme yöntemini seçer
Pişirme yöntemlerini uygulayabilir.
Pişirilen ürünleri servise hazırlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri
Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
Örnek uygulamalar
2 Poche , pişirme yöntemi özellikleri,
Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
Örnek uygulamalar
3 Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. Örnek uygulamalar
4 Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
5 Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. Örnek uygulamalar
6 Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. Örnek uygulamalar
7 Ara Sınav
8 Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
9 Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
10 Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
11 Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
12 Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
13 Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
14 Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
Örnek uygulamalar
15 Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
Örnek uygulamalar
Kaynak
Cemal TÜRKKAN, Temel Mutfak Bilgileri -Ayhan GÖKDEMİR, Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri 1-2 -Necip USTA, Fransız Mutfak Sanatı, -La Cucına Italıana Dergi - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması- 2 -Öğretim Görevlisi Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
PİŞİRME TEKNİKLERİ - Bahar Dönemi 1+4 5 7
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu derste öğrencilere, yiyeceklerin özellikleri, pişirme usullerinin özellikleri ve nasıl uygulanacağı, yiyeceğin özelliklerine göre pişirme yönteminin seçiminin nasıl yapılacağı ve menü hazırlayabilme yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu ders; Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri
Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
,Poche , pişirme yöntemi özellikleri,
Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
,Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Ara Sınav,Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar , Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
, Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Uluslararası pişirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
Yiyeceğin özelliğine göre pişirme yöntemini seçer
Pişirme yöntemlerini uygulayabilir.
Pişirilen ürünleri servise hazırlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri
Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
Örnek uygulamalar
2 Poche , pişirme yöntemi özellikleri,
Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
Örnek uygulamalar
3 Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. Örnek uygulamalar
4 Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
5 Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. Örnek uygulamalar
6 Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. Örnek uygulamalar
7 Ara Sınav
8 Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
9 Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
10 Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
11 Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
12 Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
13 Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
14 Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
Örnek uygulamalar
15 Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
Örnek uygulamalar
Kaynak
Cemal TÜRKKAN, Temel Mutfak Bilgileri -Ayhan GÖKDEMİR, Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri 1-2 -Necip USTA, Fransız Mutfak Sanatı, -La Cucına Italıana Dergi - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması- 2 -Öğretim Görevlisi Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu