Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
PİŞİRME TEKNİKLERİ-Bahar Dönemi1+457
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu derste öğrencilere, yiyeceklerin özellikleri, pişirme usullerinin özellikleri ve nasıl uygulanacağı, yiyeceğin özelliklerine göre pişirme yönteminin seçiminin nasıl yapılacağı ve menü hazırlayabilme yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri
Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
,Poche , pişirme yöntemi özellikleri,
Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
,Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Ara Sınav,Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar , Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
, Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Uluslararası pişirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
Yiyeceğin özelliğine göre pişirme yöntemini seçer
Pişirme yöntemlerini uygulayabilir.
Pişirilen ürünleri servise hazırlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri
Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
Örnek uygulamalar
2Poche , pişirme yöntemi özellikleri,
Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
Örnek uygulamalar
3Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. Örnek uygulamalar
4Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalarÖrnek uygulamalar
5Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.Örnek uygulamalar
6Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.Örnek uygulamalar
7Ara Sınav
8Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
9Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
10Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
11Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
12Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
13Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
14 Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
Örnek uygulamalar
15 Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
Örnek uygulamalar
Kaynak
Cemal TÜRKKAN, Temel Mutfak Bilgileri -Ayhan GÖKDEMİR, Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri 1-2 -Necip USTA, Fransız Mutfak Sanatı, -La Cucına Italıana Dergi - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması- 2 -Öğretim Görevlisi Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
PİŞİRME TEKNİKLERİ-Bahar Dönemi1+457
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu derste öğrencilere, yiyeceklerin özellikleri, pişirme usullerinin özellikleri ve nasıl uygulanacağı, yiyeceğin özelliklerine göre pişirme yönteminin seçiminin nasıl yapılacağı ve menü hazırlayabilme yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri
Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
,Poche , pişirme yöntemi özellikleri,
Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
,Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. ,Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.,Ara Sınav,Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar , Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
, Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Uluslararası pişirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
Yiyeceğin özelliğine göre pişirme yöntemini seçer
Pişirme yöntemlerini uygulayabilir.
Pişirilen ürünleri servise hazırlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemlerinin Çeşitleri
Bouilli pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
Örnek uygulamalar
2Poche , pişirme yöntemi özellikleri,
Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.
Örnek uygulamalar
3Poelle pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar. Örnek uygulamalar
4Grille pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalarÖrnek uygulamalar
5Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.Örnek uygulamalar
6Frit pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar.Örnek uygulamalar
7Ara Sınav
8Etuve pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
9Etuve vapeur pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
10Braise pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
11Basınçlı tencerede ( steam pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
12Roti pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
13Cuit au four pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar Örnek uygulamalar
14 Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
Örnek uygulamalar
15 Asit ile Pişirme
Tuzda Pişirme, Tütsüleme Yöntemi
Örnek uygulamalar
Kaynak
Cemal TÜRKKAN, Temel Mutfak Bilgileri -Ayhan GÖKDEMİR, Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri 1-2 -Necip USTA, Fransız Mutfak Sanatı, -La Cucına Italıana Dergi - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması- 2 -Öğretim Görevlisi Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu