Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MUTFAK UYGULAMALARI-Güz Dönemi1+457
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Esra AYCI
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu derste, öğrenciye malzeme bilgisi, ölçme bilgisi, doğrama şekillerinin çeşitleri ve uygulanması, temel fondlar ve soslar, salata çeşitleri, çorbalar, garnitürler ve yumurta yemeklerini hazırlama, pişirme, pişirme usullerinin özellikleri ve nasıl uygulanacağı, yiyeceğin özelliklerine göre pişirme yönteminin seçiminin nasıl yapılacağı ve menü hazırlayabilme yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Mutfak Terimleri ve Ölçü Birimleri Bilgisi Mutfak Araç Gereçlerinin Tanıtılması, Bakımı ve Temizliği,Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması,Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması,Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması,Uluslararası Mutfakta Kullanılan Temel Sosları ve Türetilen Soslar Bilgisi ve Uygulaması,Uluslararası Mutfakta Çorbalar Bilgisi Uluslararası Mutfakta Garnitürler Bilgisi,Uluslararası Mutfakta Salatalar ve Salata Sosları,Vize,Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemleri
Bouilli pişirme
Poche pişirme
Uluslararası Mutfakta Hazırlanan Yumurta Çeşitleri Bilgisi,Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, Kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
Poelle pişirme
Grille pişirme yöntemi
Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Frit pişirme yöntemi
Etuve pişirme yöntemi
Etuve vapeur pişirme
Braise pişirme yöntemi,Roti pişirme yöntemi
Cuit au four pişirme yöntemi,Asit ile pişirme
Tuzda pişirme, Tütsüleme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
,Restoran tatlıları hazırlama,Restoran tatlıları hazırlama,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfak ile ilgili temel kavramları bilir.
Mutfakta kullanılan araç gereçleri tanır uygun yerlerde kullanır. Temizlik ve bakımını yapar.
Uluslararası mutfakta kullanılan doğrama şekillerini uygular, doğru yerlerde kullanır.
Uluslararası mutfakta kullanılan fond ve sosları hazırlar. Uygun yemeklerle kullanır.
Uluslararası mutfaklara ait çorbaları hazırlar.
Uluslararası mutfaklarda kullanılan garnitürleri hazırlar. Uygun yemeklerle kullanır.
Uluslararası mutfakta kullanılan yumurta çeşitlerini hazırlar. Menüde uygun şekilde kullanır.
Uluslararası mutfakta kullanılan salata ve salata soslarını hazırlar.
Uluslararası mutfakta kullanılan pişirme yöntemlerini uygulayabilir, örnek ürünler hazırlar.
Restoran tatlıları hazırlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Mutfak Terimleri ve Ölçü Birimleri Bilgisi Mutfak Araç Gereçlerinin Tanıtılması, Bakımı ve TemizliğiMutfak malzemeleri ölçme ve depolama, mutfak araç gereçlerini tanıma, bakımı ve temizliği
2Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması
Doğrama şekilleri Sebze Stock Uygulaması
3Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması
Tavuk ve Av hayvanların Hazırlanması Tavuk Stock Uygulaması
4Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması
Deniz ürünlerin Hazırlanması Balık Stock Uygulaması
5Uluslararası Mutfakta Kullanılan Temel Sosları ve Türetilen Soslar Bilgisi ve UygulamasıTemel sosları ve türetilen sosları hazırlama
6Uluslararası Mutfakta Çorbalar Bilgisi Uluslararası Mutfakta Garnitürler BilgisiFond ve Temel Çorbaların Uygulanması
7Uluslararası Mutfakta Salatalar ve Salata SoslarıUluslararası mutfağa ait salata ve sosların çeşitleri uygulamaları
8Vize
9Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemleri
Bouilli pişirme
Poche pişirme
Uluslararası Mutfakta Hazırlanan Yumurta Çeşitleri Bilgisi
Pişirme Teknikleri Uygulamaları
10Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, Kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
Poelle pişirme
Grille pişirme yöntemi
Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
Pişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
11Frit pişirme yöntemi
Etuve pişirme yöntemi
Etuve vapeur pişirme
Braise pişirme yöntemi
Pişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
12Roti pişirme yöntemi
Cuit au four pişirme yöntemi
Pişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
13Asit ile pişirme
Tuzda pişirme, Tütsüleme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
Pişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
14Restoran tatlıları hazırlamaPişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
15Restoran tatlıları hazırlamaPişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
16Genel Değerlendirme
Kaynak
- Necip USTA, Fransız Mutfak Sanatı - Cemal TÜRKKAN, Temel Mutfak Bilgileri - Ayhan GÖKDEMİR, Pişirme Teknikleri ve Uygulaması 1-2 - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması 1 - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması 2 - Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz, Dr. Öğr. Üyesi Tufan, Mutfak Uygulamaları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MUTFAK UYGULAMALARI-Güz Dönemi1+457
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Esra AYCI
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu derste, öğrenciye malzeme bilgisi, ölçme bilgisi, doğrama şekillerinin çeşitleri ve uygulanması, temel fondlar ve soslar, salata çeşitleri, çorbalar, garnitürler ve yumurta yemeklerini hazırlama, pişirme, pişirme usullerinin özellikleri ve nasıl uygulanacağı, yiyeceğin özelliklerine göre pişirme yönteminin seçiminin nasıl yapılacağı ve menü hazırlayabilme yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Mutfak Terimleri ve Ölçü Birimleri Bilgisi Mutfak Araç Gereçlerinin Tanıtılması, Bakımı ve Temizliği,Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması,Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması,Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması,Uluslararası Mutfakta Kullanılan Temel Sosları ve Türetilen Soslar Bilgisi ve Uygulaması,Uluslararası Mutfakta Çorbalar Bilgisi Uluslararası Mutfakta Garnitürler Bilgisi,Uluslararası Mutfakta Salatalar ve Salata Sosları,Vize,Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemleri
Bouilli pişirme
Poche pişirme
Uluslararası Mutfakta Hazırlanan Yumurta Çeşitleri Bilgisi,Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, Kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
Poelle pişirme
Grille pişirme yöntemi
Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar,Frit pişirme yöntemi
Etuve pişirme yöntemi
Etuve vapeur pişirme
Braise pişirme yöntemi,Roti pişirme yöntemi
Cuit au four pişirme yöntemi,Asit ile pişirme
Tuzda pişirme, Tütsüleme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
,Restoran tatlıları hazırlama,Restoran tatlıları hazırlama,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfak ile ilgili temel kavramları bilir.
Mutfakta kullanılan araç gereçleri tanır uygun yerlerde kullanır. Temizlik ve bakımını yapar.
Uluslararası mutfakta kullanılan doğrama şekillerini uygular, doğru yerlerde kullanır.
Uluslararası mutfakta kullanılan fond ve sosları hazırlar. Uygun yemeklerle kullanır.
Uluslararası mutfaklara ait çorbaları hazırlar.
Uluslararası mutfaklarda kullanılan garnitürleri hazırlar. Uygun yemeklerle kullanır.
Uluslararası mutfakta kullanılan yumurta çeşitlerini hazırlar. Menüde uygun şekilde kullanır.
Uluslararası mutfakta kullanılan salata ve salata soslarını hazırlar.
Uluslararası mutfakta kullanılan pişirme yöntemlerini uygulayabilir, örnek ürünler hazırlar.
Restoran tatlıları hazırlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Mutfak Terimleri ve Ölçü Birimleri Bilgisi Mutfak Araç Gereçlerinin Tanıtılması, Bakımı ve TemizliğiMutfak malzemeleri ölçme ve depolama, mutfak araç gereçlerini tanıma, bakımı ve temizliği
2Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması
Doğrama şekilleri Sebze Stock Uygulaması
3Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması
Tavuk ve Av hayvanların Hazırlanması Tavuk Stock Uygulaması
4Uluslararası Doğrama Şekilleri Bilgisi ve Uygulaması
Uluslararası Mutfakta Kullanılan Fondlar Bilgisi ve Uygulaması
Deniz ürünlerin Hazırlanması Balık Stock Uygulaması
5Uluslararası Mutfakta Kullanılan Temel Sosları ve Türetilen Soslar Bilgisi ve UygulamasıTemel sosları ve türetilen sosları hazırlama
6Uluslararası Mutfakta Çorbalar Bilgisi Uluslararası Mutfakta Garnitürler BilgisiFond ve Temel Çorbaların Uygulanması
7Uluslararası Mutfakta Salatalar ve Salata SoslarıUluslararası mutfağa ait salata ve sosların çeşitleri uygulamaları
8Vize
9Uluslararası Mutfakta Kullanılan Pişirme Yöntemleri
Bouilli pişirme
Poche pişirme
Uluslararası Mutfakta Hazırlanan Yumurta Çeşitleri Bilgisi
Pişirme Teknikleri Uygulamaları
10Sous vide pişirme yöntemi özellikleri, Kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
Poelle pişirme
Grille pişirme yöntemi
Saute pişirme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
Pişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
11Frit pişirme yöntemi
Etuve pişirme yöntemi
Etuve vapeur pişirme
Braise pişirme yöntemi
Pişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
12Roti pişirme yöntemi
Cuit au four pişirme yöntemi
Pişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
13Asit ile pişirme
Tuzda pişirme, Tütsüleme yöntemi özellikleri, kullanıldığı yerler, örnek uygulamalar
Pişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
14Restoran tatlıları hazırlamaPişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
15Restoran tatlıları hazırlamaPişirme yöntemlerine uygun örnek uygulamalar
16Genel Değerlendirme
Kaynak
- Necip USTA, Fransız Mutfak Sanatı - Cemal TÜRKKAN, Temel Mutfak Bilgileri - Ayhan GÖKDEMİR, Pişirme Teknikleri ve Uygulaması 1-2 - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması 1 - Ülker GÜRMAN Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması 2 - Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz, Dr. Öğr. Üyesi Tufan, Mutfak Uygulamaları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu