Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MUTFAK ÜRÜNLERİ-Güz Dönemi1+123
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYemek yapımında kullanılacak ürünlerin tanıtılması, kullanıldığı yerler, kullanırken dikkat edilecek noktalar, depolama kuralları yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Temel Malzeme Bilgisi
Otlar ve Baharatlar
,Et ve Et Ürünleri
İnek, Dana, Koyun, Keçi etlerinin tanıtılması bölümleri ve özellikleri
,Su ürünleri,Av Hayvanları,Süt ve Süt Ürünleri ,Kurubaklagiller,Tahıllar,Vize,Sebzeler,Meyveler,Yağlar,Şeker ve Şekerli ürünler ,A’lacarte mutfakta kullanılan hazır ürünler ,Pastacılıkta kullanılan ürünler,Pastacılıkta kullanılan ürünler,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfakta kullanılan malzemeleri tanır.
Yapılacak yemeğe ve pişirme yöntemine göre malzeme seçimini yapar.
Malzemeleri uygun koşullarda depolar.
Malzemeleri özelliğine uygun şekilde kullanır.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Temel Malzeme Bilgisi
Otlar ve Baharatlar
Otlar ve baharatlar ile duyusal analiz
2Et ve Et Ürünleri
İnek, Dana, Koyun, Keçi etlerinin tanıtılması bölümleri ve özellikleri
Etin bölümlerini tanıma
3Su ürünleriSu ürünlerini tanıma
4Av HayvanlarıAv hayvanlarını tanıma
5Süt ve Süt Ürünleri Süt ve Süt Ürünlerini tanıma
6KurubaklagillerKurubaklagillerin özellikleri ve çeşitleri, kullanıldığı yerler
7TahıllarTahıl çeşitlerini tanıma
8Vize
9SebzelerSebze çeşitlerini tanıma
10MeyvelerMeyve çeşitlerini tanıma
11YağlarYağları ayırt edebilme
12Şeker ve Şekerli ürünler Şekerli ürünleri tanıma
13A’lacarte mutfakta kullanılan hazır ürünler A’lacarte mutfakta kullanılan hazır ürünleri tanıma
14Pastacılıkta kullanılan ürünlerPastacılıkta kullanılan ürünleri tanıma
15Pastacılıkta kullanılan ürünlerPastacılıkta kullanılan ürünleri tanıma
16Genel Değerlendirme
Kaynak
- Loukıe WERLE, İngredienzen - La Cucına Italıana Ciner Yayınları - Aydın YILMAZ , İşyerimiz Mutfak - Prof. Dr. Zeki TEZ , Lezzetin Tarihi - Öğr. Gör. Ders Notları - Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Ders Kitapları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MUTFAK ÜRÜNLERİ-Güz Dönemi1+123
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYemek yapımında kullanılacak ürünlerin tanıtılması, kullanıldığı yerler, kullanırken dikkat edilecek noktalar, depolama kuralları yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Temel Malzeme Bilgisi
Otlar ve Baharatlar
,Et ve Et Ürünleri
İnek, Dana, Koyun, Keçi etlerinin tanıtılması bölümleri ve özellikleri
,Su ürünleri,Av Hayvanları,Süt ve Süt Ürünleri ,Kurubaklagiller,Tahıllar,Vize,Sebzeler,Meyveler,Yağlar,Şeker ve Şekerli ürünler ,A’lacarte mutfakta kullanılan hazır ürünler ,Pastacılıkta kullanılan ürünler,Pastacılıkta kullanılan ürünler,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfakta kullanılan malzemeleri tanır.
Yapılacak yemeğe ve pişirme yöntemine göre malzeme seçimini yapar.
Malzemeleri uygun koşullarda depolar.
Malzemeleri özelliğine uygun şekilde kullanır.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Temel Malzeme Bilgisi
Otlar ve Baharatlar
Otlar ve baharatlar ile duyusal analiz
2Et ve Et Ürünleri
İnek, Dana, Koyun, Keçi etlerinin tanıtılması bölümleri ve özellikleri
Etin bölümlerini tanıma
3Su ürünleriSu ürünlerini tanıma
4Av HayvanlarıAv hayvanlarını tanıma
5Süt ve Süt Ürünleri Süt ve Süt Ürünlerini tanıma
6KurubaklagillerKurubaklagillerin özellikleri ve çeşitleri, kullanıldığı yerler
7TahıllarTahıl çeşitlerini tanıma
8Vize
9SebzelerSebze çeşitlerini tanıma
10MeyvelerMeyve çeşitlerini tanıma
11YağlarYağları ayırt edebilme
12Şeker ve Şekerli ürünler Şekerli ürünleri tanıma
13A’lacarte mutfakta kullanılan hazır ürünler A’lacarte mutfakta kullanılan hazır ürünleri tanıma
14Pastacılıkta kullanılan ürünlerPastacılıkta kullanılan ürünleri tanıma
15Pastacılıkta kullanılan ürünlerPastacılıkta kullanılan ürünleri tanıma
16Genel Değerlendirme
Kaynak
- Loukıe WERLE, İngredienzen - La Cucına Italıana Ciner Yayınları - Aydın YILMAZ , İşyerimiz Mutfak - Prof. Dr. Zeki TEZ , Lezzetin Tarihi - Öğr. Gör. Ders Notları - Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Ders Kitapları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu