Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
MUTFAK YÖNETİMİ - Bahar Dönemi 2+0 2 3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Esra AYCI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilerimizin, işletme mutfağının kuruluşu ve işletilmesi ile ilgili, yeterli bilgi ve beceriye sahip olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Bu ders; Mutfak Tanımı ve Tarihsel Gelişimi,Mutfak Tanımı ve Tarihsel Gelişimi,Mutfak Çeşitleri,Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verimli Çalışma,Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikleri,Otel İşlKonumu ve Fiziksel Özellikleri,Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Araç Gereçler, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Olmayan Araç Gereçler,ARA SINAV ,Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Uygulamaları, Mutfakta ortaya çıkabilecek kazalar ve ilk yardım. Mutfakta Alınması Gerekli Olan Güvenlik Önlemleri,Mutfakta HACCP Uygulamaları ve Önemi,Banket mutfağı alanını planlama. Kurum mutfağı (Table d’hote mutfak) alanını planlama A’la carte mutfağı üretim alanını planlama , oda servisi mutfak alanını planlama ,Pasta ve ekmek üretim alanını planlama (glutensiz mutfak planlaması ),Bulaşıkhane planlaması ve organizasyonu, Soğuk ve kuru depoları planlama,Atık ayrıştırma sistemleri ve atık odası, atık transferi, Çikolata ve özel mutfak alanlarının planlanması,İş hukuku; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Mutfağın sektördeki yeri ve önemi konusunda bilgi sahibi olur.
İşletme ve üretim şekilleri hakkında bilgi sahibi olur.
Mutfak organizasyonu yapabilir.
Mutfak tasarımı ve donanımı ile ilgili bilgi sahibi olur.
Mutfakta alınması gereken hijyen ve sanitasyon ve güvenlik kurallarını bilir.
Mutfağın bölümlerine göre donanımının nasıl olacağına dair bilgi sahibi olur.
Mutfağın bölümüne uygun planlama, araç gereç seçimi yapar.
Mutfakta iş kazalarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri bilir. Kazalarda ilk yardım yapar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Mutfak Tanımı ve Tarihsel Gelişimi
2 Mutfak Tanımı ve Tarihsel Gelişimi
3 Mutfak Çeşitleri
4 Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verimli Çalışma
5 Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikleri
6 Otel İşlKonumu ve Fiziksel Özellikleri
7 Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Araç Gereçler, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Olmayan Araç Gereçler
8 ARA SINAV
9 Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Uygulamaları, Mutfakta ortaya çıkabilecek kazalar ve ilk yardım. Mutfakta Alınması Gerekli Olan Güvenlik Önlemleri
10 Mutfakta HACCP Uygulamaları ve Önemi
11 Banket mutfağı alanını planlama. Kurum mutfağı (Table d’hote mutfak) alanını planlama A’la carte mutfağı üretim alanını planlama , oda servisi mutfak alanını planlama
12 Pasta ve ekmek üretim alanını planlama (glutensiz mutfak planlaması )
13 Bulaşıkhane planlaması ve organizasyonu, Soğuk ve kuru depoları planlama
14 Atık ayrıştırma sistemleri ve atık odası, atık transferi, Çikolata ve özel mutfak alanlarının planlanması
15 İş hukuku
Kaynak
- Dr. Deniz Ayse YAZICIOĞLU, Mutfak Tasarım Süreci - Ercihan DÜZGÜNOĞLU, Otellerde Mutfak Planlaması - Nazife KÜÇÜKASLAN, Mutfak Hizmetleri Yönetimi - Prof. Dr. L. Bikem SÜZEN, Temel İlk Yardım - Deniz KARAMEŞEOĞLU, Profesyonel Mutfaklar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
MUTFAK YÖNETİMİ - Bahar Dönemi 2+0 2 3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Esra AYCI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilerimizin, işletme mutfağının kuruluşu ve işletilmesi ile ilgili, yeterli bilgi ve beceriye sahip olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Bu ders; Mutfak Tanımı ve Tarihsel Gelişimi,Mutfak Tanımı ve Tarihsel Gelişimi,Mutfak Çeşitleri,Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verimli Çalışma,Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikleri,Otel İşlKonumu ve Fiziksel Özellikleri,Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Araç Gereçler, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Olmayan Araç Gereçler,ARA SINAV ,Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Uygulamaları, Mutfakta ortaya çıkabilecek kazalar ve ilk yardım. Mutfakta Alınması Gerekli Olan Güvenlik Önlemleri,Mutfakta HACCP Uygulamaları ve Önemi,Banket mutfağı alanını planlama. Kurum mutfağı (Table d’hote mutfak) alanını planlama A’la carte mutfağı üretim alanını planlama , oda servisi mutfak alanını planlama ,Pasta ve ekmek üretim alanını planlama (glutensiz mutfak planlaması ),Bulaşıkhane planlaması ve organizasyonu, Soğuk ve kuru depoları planlama,Atık ayrıştırma sistemleri ve atık odası, atık transferi, Çikolata ve özel mutfak alanlarının planlanması,İş hukuku; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Mutfağın sektördeki yeri ve önemi konusunda bilgi sahibi olur.
İşletme ve üretim şekilleri hakkında bilgi sahibi olur.
Mutfak organizasyonu yapabilir.
Mutfak tasarımı ve donanımı ile ilgili bilgi sahibi olur.
Mutfakta alınması gereken hijyen ve sanitasyon ve güvenlik kurallarını bilir.
Mutfağın bölümlerine göre donanımının nasıl olacağına dair bilgi sahibi olur.
Mutfağın bölümüne uygun planlama, araç gereç seçimi yapar.
Mutfakta iş kazalarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri bilir. Kazalarda ilk yardım yapar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Mutfak Tanımı ve Tarihsel Gelişimi
2 Mutfak Tanımı ve Tarihsel Gelişimi
3 Mutfak Çeşitleri
4 Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verimli Çalışma
5 Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikleri
6 Otel İşlKonumu ve Fiziksel Özellikleri
7 Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Araç Gereçler, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Olmayan Araç Gereçler
8 ARA SINAV
9 Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Uygulamaları, Mutfakta ortaya çıkabilecek kazalar ve ilk yardım. Mutfakta Alınması Gerekli Olan Güvenlik Önlemleri
10 Mutfakta HACCP Uygulamaları ve Önemi
11 Banket mutfağı alanını planlama. Kurum mutfağı (Table d’hote mutfak) alanını planlama A’la carte mutfağı üretim alanını planlama , oda servisi mutfak alanını planlama
12 Pasta ve ekmek üretim alanını planlama (glutensiz mutfak planlaması )
13 Bulaşıkhane planlaması ve organizasyonu, Soğuk ve kuru depoları planlama
14 Atık ayrıştırma sistemleri ve atık odası, atık transferi, Çikolata ve özel mutfak alanlarının planlanması
15 İş hukuku
Kaynak
- Dr. Deniz Ayse YAZICIOĞLU, Mutfak Tasarım Süreci - Ercihan DÜZGÜNOĞLU, Otellerde Mutfak Planlaması - Nazife KÜÇÜKASLAN, Mutfak Hizmetleri Yönetimi - Prof. Dr. L. Bikem SÜZEN, Temel İlk Yardım - Deniz KARAMEŞEOĞLU, Profesyonel Mutfaklar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu