Ders Tanımı
| Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
| Ders Programı |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Önerilen Seçmeli Dersler |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu |
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
| Dersin Yardımcıları | |
| Dersin Amacı | Yiyecek ve içecek işletmelerinde kaynakların verimli kullanılması, maliyetlerin kontrol altına alınması ve kârlılığın artırılması için gerekli olan bilgi, beceri ve yöntemleri öğrencilere kazandırmaktır. |
| Dersin İçeriği | Bu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri,Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,İşgücü Maliyeti,Diğer Giderler,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama; konularını içermektedir. |
| Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
| Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar. | ||
| Turizm işletmelerinde maliyetlerin dağılımını yorumlar. | ||
| Maliyet hesaplanmasını öğrenip uygulayabilir. | ||
| Karma maliyetleri tanır. | ||
| Turizm ürününün fiyatlamasını etkileyecek unsurları yorumlar. | ||
| Başa baş noktası ve iş analizi yapar. | ||
| Maliyetlerin turizm işletmelerine olan etkisini açıklar. |
| Öğretim Yöntemleri: | |
| Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
| Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
| 1 | Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri | |
| 2 | Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması | |
| 3 | Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi | |
| 4 | Satın Alma Kontrolü | |
| 5 | Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü | |
| 6 | Depolama ve Dağıtım Kontrolü | |
| 7 | Üretim Kontrolü | |
| 8 | ARA SINAV | |
| 9 | Gelir Kontrolü | |
| 10 | İçecek Maliyet Kontrol Süreci | |
| 11 | Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri | |
| 12 | Maliyet ve Satışların Analizi | |
| 13 | İşgücü Maliyeti | |
| 14 | Diğer Giderler | |
| 15 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama |
| Kaynak |
| - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
| Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
| No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
Değerlendirme Sistemi
| Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
| Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
| Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
| Toplam | 100 | |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
| Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
| Ders Programı |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Önerilen Seçmeli Dersler |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu |
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
| Dersin Yardımcıları | |
| Dersin Amacı | Yiyecek ve içecek işletmelerinde kaynakların verimli kullanılması, maliyetlerin kontrol altına alınması ve kârlılığın artırılması için gerekli olan bilgi, beceri ve yöntemleri öğrencilere kazandırmaktır. |
| Dersin İçeriği | Bu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri,Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,İşgücü Maliyeti,Diğer Giderler,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama; konularını içermektedir. |
| Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
| Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar. | ||
| Turizm işletmelerinde maliyetlerin dağılımını yorumlar. | ||
| Maliyet hesaplanmasını öğrenip uygulayabilir. | ||
| Karma maliyetleri tanır. | ||
| Turizm ürününün fiyatlamasını etkileyecek unsurları yorumlar. | ||
| Başa baş noktası ve iş analizi yapar. | ||
| Maliyetlerin turizm işletmelerine olan etkisini açıklar. |
| Öğretim Yöntemleri: | |
| Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
| Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
| 1 | Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri | |
| 2 | Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması | |
| 3 | Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi | |
| 4 | Satın Alma Kontrolü | |
| 5 | Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü | |
| 6 | Depolama ve Dağıtım Kontrolü | |
| 7 | Üretim Kontrolü | |
| 8 | ARA SINAV | |
| 9 | Gelir Kontrolü | |
| 10 | İçecek Maliyet Kontrol Süreci | |
| 11 | Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri | |
| 12 | Maliyet ve Satışların Analizi | |
| 13 | İşgücü Maliyeti | |
| 14 | Diğer Giderler | |
| 15 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama |
| Kaynak |
| - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
| Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
| No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
Değerlendirme Sistemi
| Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
| Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
| Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
| Toplam | 100 | |