Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
BAHARAT VE KAHVE KÜLTÜRÜ - Güz Dönemi 2+1 3 4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Cemile BÜYÜKYILDIRIM
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilere baharat ve kahve çeşitlerini tanıtarak bunların özelliklerini, üretim yöntemlerini ve dünyada ve ülkemizde kullanım durumlarını açıklamaktır.
Dersin İçeriği Bu ders; Kahvenin Tanımı ve Kültürle İlişkisi,Kahvenin Tarihçesi,Kahvenin Üretim Süreci ve Kahve Teknolojisi,Kahvenin Üretim Süreci ve Kahve Teknolojisi,Kahve Demleme Yöntemleri,Kahve Çeşitleri,Kahve Tadımı,Ara Sınav,Baharatın Tanımı ve Kültür ile İlişkisi,Baharatın Tarihçesi,Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları,Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları,Baharat Üretim Yöntemleri,Baharatların Formları ve İşlevleri,Baharatları Etiketleme, Ambalajlama ve Depolama; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Kahvenin tarihsel gelişimini kavrar
Kahve çeşitleri, üretim yöntemleri ve sunum tekniklerini öğrenir
Baharatın tarihsel gelişimini kavrar
Baharat çeşitlerini öğrenir
Baharat üretim yöntemleri ve depolaması konusunda bilgilenir
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Kahvenin Tanımı ve Kültürle İlişkisi
2 Kahvenin Tarihçesi
3 Kahvenin Üretim Süreci ve Kahve Teknolojisi
4 Kahvenin Üretim Süreci ve Kahve Teknolojisi
5 Kahve Demleme Yöntemleri
6 Kahve Çeşitleri
7 Kahve Tadımı
8 Ara Sınav
9 Baharatın Tanımı ve Kültür ile İlişkisi
10 Baharatın Tarihçesi
11 Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları
12 Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları
13 Baharat Üretim Yöntemleri
14 Baharatların Formları ve İşlevleri
15 Baharatları Etiketleme, Ambalajlama ve Depolama
Kaynak
-Baharat Otlar ve Soslar, Doç. Dr. Alper Kurnaz, Doç. Dr. Serkan Şengül -Mutfağın Aşkı Baharat, Öğr. Gör. Anıl Örnek, Öğr. Gör. Engin Pulluk, Doç. Dr. Olcay Kilinç -Kahve-Topraktan Fincana- Cenk Girginol -Profesyonel Aşçılık, Wayne Gısslen -Mutfak Bilimi, Dr. Stuart Farrimond -Kahve Tutkununun El Kitabı- Candace Rose Rardon -Kim Korkar Kahveden- Chung-Leng Tran ve Sebastien Racineux -Öğretim Görevlisi Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
BAHARAT VE KAHVE KÜLTÜRÜ - Güz Dönemi 2+1 3 4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr.Gör. Cemile BÜYÜKYILDIRIM
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilere baharat ve kahve çeşitlerini tanıtarak bunların özelliklerini, üretim yöntemlerini ve dünyada ve ülkemizde kullanım durumlarını açıklamaktır.
Dersin İçeriği Bu ders; Kahvenin Tanımı ve Kültürle İlişkisi,Kahvenin Tarihçesi,Kahvenin Üretim Süreci ve Kahve Teknolojisi,Kahvenin Üretim Süreci ve Kahve Teknolojisi,Kahve Demleme Yöntemleri,Kahve Çeşitleri,Kahve Tadımı,Ara Sınav,Baharatın Tanımı ve Kültür ile İlişkisi,Baharatın Tarihçesi,Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları,Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları,Baharat Üretim Yöntemleri,Baharatların Formları ve İşlevleri,Baharatları Etiketleme, Ambalajlama ve Depolama; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Kahvenin tarihsel gelişimini kavrar
Kahve çeşitleri, üretim yöntemleri ve sunum tekniklerini öğrenir
Baharatın tarihsel gelişimini kavrar
Baharat çeşitlerini öğrenir
Baharat üretim yöntemleri ve depolaması konusunda bilgilenir
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Sıra Konular Ön Hazırlık
1 Kahvenin Tanımı ve Kültürle İlişkisi
2 Kahvenin Tarihçesi
3 Kahvenin Üretim Süreci ve Kahve Teknolojisi
4 Kahvenin Üretim Süreci ve Kahve Teknolojisi
5 Kahve Demleme Yöntemleri
6 Kahve Çeşitleri
7 Kahve Tadımı
8 Ara Sınav
9 Baharatın Tanımı ve Kültür ile İlişkisi
10 Baharatın Tarihçesi
11 Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları
12 Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları
13 Baharat Üretim Yöntemleri
14 Baharatların Formları ve İşlevleri
15 Baharatları Etiketleme, Ambalajlama ve Depolama
Kaynak
-Baharat Otlar ve Soslar, Doç. Dr. Alper Kurnaz, Doç. Dr. Serkan Şengül -Mutfağın Aşkı Baharat, Öğr. Gör. Anıl Örnek, Öğr. Gör. Engin Pulluk, Doç. Dr. Olcay Kilinç -Kahve-Topraktan Fincana- Cenk Girginol -Profesyonel Aşçılık, Wayne Gısslen -Mutfak Bilimi, Dr. Stuart Farrimond -Kahve Tutkununun El Kitabı- Candace Rose Rardon -Kim Korkar Kahveden- Chung-Leng Tran ve Sebastien Racineux -Öğretim Görevlisi Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No Program Yeterliliği Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

Katkı Düzeyi Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı   40
Genel Sınavın Başarıya Oranı   60
Toplam   100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu