17.01.2023

issb

KÜTÜPHANE KURALLARI

• Materyallerden kütüphane içerisinde yararlanmak isteyen kullanıcılar aşağıdaki kurallara uymak zorundadır;
  • Kütüphane içerisinde yüksek sesle ve cep telefonu ile konuşmak ya da gürültü yapmak yasaktır.
  • Kütüphane içerisinde yiyecek, içecek ve her türlü gıdanın tüketilmesi yasaktır.
  • Raflardan alınmış kitaplar masalarda bırakılmalı, raflara yerleştirilmemelidir.
  • Raflarda bulunamayan kaynak için kütüphaneciye başvurulmalıdır.
  • Ödünç alma işlemi yapılmamış materyali dışarı çıkarmak yasaktır.
  • Kütüphane içerisinde yer tutulması yasaktır. 20 dakika üzerinde kullanılmayan alan diğer kullanıcılara sunulur.
  • Kullanıcılar şahsi eşyalarının korunmasıyla yükümlüdür. Eşyalarının çalınmasından dolayı kütüphane personeli sorumlu değildir.
  • Kütüphanenin güvenlik kameralarıyla izlendiğinin bilincinde olunmalıdır.

ÖDÜNÇ VERME KURALLARI

• İstanbul Sağlık ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu akademik, idari personeli ve öğrencileri kütüphanemizin üyesi olup ödünç kitap alabilirler. Ödünç almak için kullanıcı kimliğini göstermek zorundadır. Başka bir kullanıcının kimliğini göstererek ödün çalınamaz.
  • Kitapların Ödünç Alma Süresi;
  • Akademik ve İdari Personel 30 gün süreyle en fazla toplam 5 kitap,
    Öğrenciler için 21 gün süreyle en fazla toplam 3 kitap ödünç alabilirler.
  • Ödünç verilen materyalin iadesine kadar her türlü sorumluluğu kullanıcıya aittir.
  • Ödünç alınan materyalin başka istekli yok ise 1 defaya mahsus ek iade süresi (akademik personel için 15 gün, öğrenci ve idari personel için 7 gün) verilebilir.
  • Kullanıcı elinde bulunan iade tarihi geçmiş materyali iade etmediği müddetçe yeni bir materyal alamaz.
  • İade süresi geçmiş olan materyaller için günlük gecikme cezası vardır.
  • Kullanıcı ödünç aldığı materyali iyi kullanmakla ve belirtilen iade tarihinde geri vermekle yükümlüdür.

GÜNÜNDE İADE EDİLMEYEN MATERYALLER

• İade tarihinde kütüphaneye getirilmeyen materyallere gecikme cezası uygulanır. Gecikme cezası günlük 50 kuruştur.
  • Gecikme cezaları iptal edilemez. Gecikme cezasının iptali veya ertelenmesi konusunda kütüphane personelinin herhangi bir yetkisi yoktur.
  • Gecikme cezası uygulanmaya başlanmış ve gecikme cezasını ödemeyen okurlar kütüphaneden ödünç kitap alamazlar.

YIPRATILAN VE KAYBEDİLEN MATERYALLER

Kayıp materyaller için;

• Materyalin iade tarihi geçmemiş ise: Materyalin fiyatı + işlem bedelli (alınan paranın %20’si)
  • Materyalin iade tarihi geçmiş ise: Gecikme cezası + Materyalin fiyatı + işlem bedelli (alınan paranın %20’si)

SÜRELİ YAYINLAR

Süreli yayınlar için kullanım hakkı şöyledir:

• Akademisyenler; 30 gün boyunca 5 adet,
  • Öğrenciler ve İdari personeller; 21 gün boyunca 3 adet.

ÖDÜNÇ VERİLMEYECEK MATERYALLER

Aşağıda yazılan kütüphane materyalleri ödünç verilemez:

• Referans kaynaklar* (Ansiklopedi, Bibliyografyalar, el kitapları vb.)
  • Süreli Yayınlar*,
  • Tezler,
  • Atlas, Harita vb.
    Not: Referans kaynaklar 3 saat süre ile ödünç alınabilir.
Not: Süreli yayınların kütüphanede bulunan son sayıları hariç diğer sayıları ödünç verilebilir.