Skip to main content

Program Bilgileri

Amaç

The aim of the Cookery Program is to train successful and leading chefs and managers who have basic knowledge and skills about Turkish and World cuisines, can make presentations with artistic sensitivity, have technical knowledge about their profession to compete in the national and international arena, are researchers, can follow innovations.

Kazanılan Derece

Short Cycle (Associate's Degree)

Kayıt ve Kabul Koşulları

Although candidates must have a high school diploma or its equivalent, all admission and registration conditions are determined by OSYM in line with the relevant legislation of YÖK.

Mezuniyet Koşulları

In order to obtain an associate degree in cookery, students must successfully complete all of the courses (a total of 120 ECTS) in the program, and their overall grade point average must be at least 2.00 out of 4.00.

Önceki Öğrenimin Tanınması

Ders Planı- AKTS Kredileri

* Bu ders planı tablosunda gösterilen dersler öğrenci işlerindeki güncel ders plan bilgilerini göstermektedir.

** İlgili dönemde zorunlu dersler mutlaka açılırken, seçmeli ve programa bağlı seçmeli derslerin açılması tercih ve kontenjan durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

*** Mesleki klinik derslerin teorik ve uygulama ders saatleri, haftalık değil toplam ders saatini ifade etmektedir.

Her hangi bir dersin amaç, öğrenme kazanımları vs. detay bilgilerini görmek için aşağıdaki tabloda dersin ismine tıklayınız.

1. Yarıyıl Ders Planı (Güz Dönemi)
KoduDersDilT+UUKAKTSİndir
GST1110586FOOD TECHNOLOGYTürkçe2-3
GST1110587FOOD HYGIENE AND PROFESSIONAL ETHICSTürkçe2-3
GST1110588GASTRONOMY HISTORY AND TERMINOLOGYTürkçe2-3
GST1110589FOODS PRODUCTTürkçe1+1-3
GST1110686FOOD PREPARATIONTürkçe1+4-7
GST1110830TURKISH CUISINETürkçe1+4-7
GST1110921CAREER PLANNINGTürkçe1-2
AIT1110360ATATURK'S PRINCIPLES AND HISTORY OF REVOLUTION I (DISTANCE EDUCATION)Türkçe2-2
TUD1110358TURKISH LANGUAGE I (DISTANCE EDUCATION)Türkçe2-2
YAD1110361FOREIGN LANGUAGE I (DISTANCE EDUCATION)İngilizce2-2
2. Yarıyıl Ders Planı (Bahar Dönemi)
KoduDersDilT+UUKAKTSİndir
GST1210831COOKING TECHNIQUESTürkçe1+4-7
GST1210832WORLD CUISINETürkçe1+4-7
GST1210833 MENU PLANNINGTürkçe2-3
GST1210834CULINARY MANAGEMENTTürkçe2-3
GST1210835BUSINESS INFORMATIONTürkçe2-2
GST1210597VOCATIONAL FOREIGN LANGUAGE İngilizce2-3
AIT1210381ATATURK'S PRINCIPLES AND HISTORY OF REVOLUTION II (DISTANCE EDUCATION)Türkçe2-2
TUD1210364TURKISH LANGUAGE II (DISTANCE EDUCATION)Türkçe2-2
YAD1210374FOREIGN LANGUAGE II (DISTANCE EDUCATION)İngilizce2-2

Program Yeterliliği

İstihdam Olanakları

Graduated students take the title of "Cook Professional" and work in tourism certified businesses, hotels, restaurants, patisseries, catering companies, airplane-ship-train-bus-hospital kitchens; Chef assistant chef Butcher cold kitchen chef A'la carte chef breakfast kitchen chef hot kitchen chef Chief of staff kitchen pastry maker research chief culinary scientist Food and beverage manager food supply manager kitchen manager restaurant coordinator Restaurant manager etc. can work on staff. In addition, they can serve the society and direct their professional careers under the names of food researcher, food writer, food processor, food stylist, food architect, menu developer, recipe developer, food and beverage trainer.

Üst Dereceye Geçiş

Family and Consumer Sciences, Nutrition and Dietetics, Gastronomy, Gastronomy and culinary arts, Culinary Arts and Management, Food and Beverage Management

Eğitim Türü

Full Time

Ölçme ve Değerlendirme

Success in a course is determined by the course grade. Course success grade is obtained by evaluating the student's success in midterm exams and homework that replaces midterm exams, applied studies, group work and similar studies together with the general exam.

Bölüm/Program Başkanı

Öğr.Gör. Esra AYCI

Eğitim Öğretim Metotları

Öğretme – öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir. Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programında kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir **:

Eğitim - Öğretim Yöntemleri *

Başlıca öğrenme faaliyetleri

Kullanılan Araçlar

Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri

Ders10
İlişkili Ders Sayısı / 0/26

Öğrencilere Uygulanan Anketler

Sayısal Veriler

Yıllara Göre Öğrenci Sayıları

Öğrenci Başarı Durumu

Mezun Başarı Durumu